Pogovor o knjigi ǀ Iz socializma v periferni kapitalizem

12.06.2024 ǀ 18:00

Slovensko sociološko društvo vabi na pogovor ob knjigi Iz socializma v periferni kapitalizem, ki jo je lani pri Založbi /*cf. izdala dr. Ana Podvršič.
Pogovor, ki bo hkrati javno snemanje Sociološkega podkasta, bo v sredo, 12. junija 2024, ob 18. uri.
Z avtorico knjige se bo pogovarjal dr. Gorazd Kovačič.
***
Historično materialistična sociološka, socialno zgodovinska in ekonomsko zgodovinska monografska študija Iz socializma v periferni kapitalizem: Neoliberalizacija Slovenije je delo, ki smo ga v slovenskem, pa tudi v širšem srednje- in vzhodno evropskem družboslovnem prostoru potrebovali in čakali že vrsto let, saj omogoča razumevanje razvojnih procesov in prelomov, načinov umeščanja v mednarodno delitev dela oz. odvisnega razvoja ter razrednih razmerij. Gre za teoretsko domišljeno in analitično zrelo delo, ki je rezultat avtoričinega dolgoletnega raziskovanja te teme.
Podvršič v obravnavanem delu opravi analizo ključnih (prelomnih) obdobij novejše slovenske ekonomske in socialne zgodovine: 1.) Čas prve krize jugoslovanskega socializma v začetku 60. let in tržnih reform leta 1965. 2.) Zaključne krize jugoslovanskega socializma v 80. letih. 3.) Razvojnega modela Slovenije v postsocialističnem obdobju 1991–2008. 4.) Gospodarske krize 2008–2015 in njenega izteka s prestrukturiranjem razrednih razmerij. Skupna značilnost vseh štirih obdobij je ta, da so v vsakem od njih vsakokratni vladajoči politični, tehnokratski in kapitalistični razredi odgovorili na krizne razmere v širšem ekonomskem prostoru tako, da so okrepili podrejeno in odvisno integracijo tukajšnjega gospodarstva v mednarodne proizvodne verige pod nadzorom zahodnoevropskega centra in prestrukturirali domača razredna razmerja in vire svoje razredne moči. V zadnji fazi tukajšnji vladajoči razred ni več lastnik, temveč le še upravljalec kapitala.
Vljudno vabljeni_e!

FB