Pogovor ob knjigi ǀ Etnična diskriminacija: Strategije raziskovanja in merjenja

22.03.2023 ǀ 17:00

Slovensko sociološko društvo v sodelovanju s Pritličjem vljudno vabi na pogovor ob knjigi
»Etnična diskriminacija: Strategije raziskovanja in merjenja« Veronike Bajt
Knjiga je lansko leto izšla pri založbi Mirovnega inštituta.
Pogovor, ki bo hkrati javno snemanje Sociološkega podkasta, bo potekal v sredo, 22. marca 2023 ob 17. uri v Pritličju v Ljubljani.
Na pogovoru bodo sodelovali:
• dr. Veronika Bajt, avtorica knjige
• dr. Neža Kogovšek Šalamon, ustavna sodnica
• Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti
Pogovor bo povezoval Roman Kuhar (Filozofska fakulteta).
***
Monografija Veronike Bajt »Etnična diskriminacija: strategije raziskovanja in merjenja« je bržkone najcelovitejša, v metodološkem smislu pa zagotovo najbolj sofisticirana sodobna raziskava v Sloveniji o diskriminaciji na osnovi etničnosti, barve kože, nacionalnosti in religije.
Kakor koli je že načeta naša samopodoba o strpni in vključujoči družbi, je dejstvo, da jo podatki iz te monografije še dodatno zamajejo in zagotovo vzbudijo kakšen odziv v stilu: »Kako je to mogoče?«
Monografija slovenski družbi nastavlja ogledalo, v njem pa ne prav lepo podobo nas samih. Kot družba se bomo morali soočiti z dejstvom, da na ulicah v Sloveniji še vedno ustavljajo osebe zgolj zato, ker so videti kot tujci, da je policija klicana v bare, ker nekdo želi preveriti, ali ni gost za sosednjo mizo morda nezakoniti migrant, da so ljudem na ulicah v obraz vržene psovke, naj gredo od koder so prišli, in da je naglavna ruta ali priimek na -ić še vedno podlaga za skoraj samodejno drugačno obravnavo. Vse te zgodbe so poznane in zahtevajo odziv. Zahtevajo odziv pristojnih organov in ustanov, ki svoje delovanje pogojujejo s predložitvijo v podatkih utemeljenih trditev o diskriminaciji (in jih s to monografijo dobivajo), in zahtevajo odziv vsakega od nas.
***
Sociološki podkast lahko poslušate prek platform Spotify in Apple Podcasts in na spletni strani sociološkega podkasta: https://anchor.fm/socioloski-podkast.