Razstava ǀ Razcepljene konice – Hannah Koselj Marušič

04.04.2024 ǀ 19:00

OTVORITEV RAZSTAVE

Tjaša in Špela sta se spoznali v bolniški sobi onkološkega inštituta, prva stara 25, druga 26 let, obe z diagnozo limfom. V nepredstavljivo težki situaciji je bilo lažje, ker sta imeli druga drugo. Bolezen je zdaj preteklost, prijateljstvo je ostalo in fotografinja Hannah Koselj Marušič ga je ujela v objektiv. Samozavestne mlade ženske z razstavo Razcepljene konice razbijajo tabuje in opogumljajo tiste, ki se z boleznijo še borijo. Fotografije Hannah Koselj Marušič uročijo pogled. Na vseh sta Špela in Tjaša, na vseh sta brez las, a zdi se, da zgodbo v resnici pripovedujejo njune oči, včasih žalostne, včasih se smejijo, vedno pa se da iz njunih pogledov razbrati, da imata za sabo izkušnjo, ki ju je zaznamovala, a tudi prekalila. Iz nje sta izšli močni kot jeklo. Del razstave so tudi pesmi, ki so jih v času Špeline bolezni napisale Hannah, Špela in njuna prijateljica, pesnica Veronika Razpotnik. Tudi te človeka pretresejo do kosti.” – Agata Rakovec Kurent za NeDelo
Ob otvoritvi razstave v četrtek, 4. aprila, si bomo ogledali projekcijo kratkega filma Hannah Koselj Marušič, po njej bo pogovor o filmu, ki ga bo vodila novinarka, literatka in urednica Hana Bujanović Kokot, nato sledi še ena projekcija filma. Večer bomo zaključili z druženjem in DJ-ko dvidevat.
O razstavi Razcepljene konice:
Fotografinja / Photographer: Hannah Koselj Marušič
Asistent / Asistent: Vid Merčun
Fotomodela in ličenje / Models and MUA:
Špela Setničar Tjaša Skubic
Oblačila / Clothes: Zorya Wear, by Tjaša Skubic
O kratkem dokumentarnem filmu Razcepljene konice:
V svoji študentski sobi Špela (26), med bojem z rakom limfnega sistema, deli trenutke s prijateljico Hannah (26). Njun pogovor prepleta vsakdanje banalnosti z globljimi življenjskimi vprašanji, razkrivajoč skupne negotovosti, ki ju povezujejo.
Dolžina: 14 min 52 s
Režija: Hannah Koselj Marušič
Scenarij: Hannah Koselj Marušič
Nastopajo: Špela Setničar, Hannah Koselj Marušič
Kamera: Nikola Radović
Montaža: Hannah Koselj Marušič
Barvna korekcija: Martin Klabus
Zvok: Predrag Kedić, Vid Merčun, Hannah Koselj Marušič
Posebni učinki: Miha Zajklar Možina
Glasba: balans
Producent: Tom Gomizelj
Produkcija: Luksuz produkcija & Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), Univerza v Ljubljani
O umetnici Hannah Koselj Marušič:
Hannah Koselj Marušič (1996) je interdisciplinarna umetnica, pesnica in filmska ustvarjalka. Diplomirala je na Akademiji za vizualne umetnosti (AVA), trenutno pa je študentka magistrskega študija Videa, animacije in novih medijev na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), Univerze v Ljubljani. V svojem raziskovanju in ustvarjanju interdisciplinarnih umetniških projektov, poezije in filmov, prepleta osebne izkušnje z raznolikimi družbeno političnimi temami, kot so zapuščene zgradbe, enakost spolov, pravice žensk, otroške travme, težke življenjske situacije in duševno zdravje. Združitev globoko osebnega z univerzalno pomembnim je temelj njenega ustvarjalnega izraza. V jedru njene umetniške vizije leži zavezanost k raziskovanju osebnostne rasti skozi težke življenjske izkušnje, ki postanejo katalizator za transformacijo njenega osebnega doživljanja v univerzalne zgodbe o moči in rasti. Prizadeva si, da bi njena umetnost postala platforma za iskrene izpovedi, transparentno ranljivost ter raziskovanje transformativne moči trpljenja, ki zaznamuje vsako človeško izkušnjo.
Vabljeni_e

FB