Si vzel tablete? ǀ Pogovor ob izidu knjige

13.10.2023 ǀ 17:00
Na dan duševnega zdravja, 10. oktobra, izide knjiga Toneta Strake Vrhovnika o tem, kako vidi psihotično motnjo, kako razmišlja o problematiki samomora, zakaj se mu zdi prav, da z ljudmi po izkušnji duševne motnje ravnamo sočutno in občutljivo, kako bi bilo prav, če bi ljudem po takšni izkušnji omogočili hitro vrnitev v svet šolanja in dela… In kako težko je biti že četrt stoletja osamljen aktivist.
V knjigi “Si danes vzel tablete?” skuša pokazati predvsem to, da psihotična blodnja ni nič drugega kot zmešano sestavljene vsakdanje misli in občutki, zato zaklepanje, privezovanje in zalivanje s kemikalijami niso ustrezni odgovori.
Primere pojasnjuje na lastni izkušnji: kako je mislil, da je vrhunski smukač, kako je pozimi leta 1986 v pasaži mestnega gledališča srečal Charlieja Chaplina, kako je bil prepričan, da ne le režira, ampak tudi nastopa v Krstu pod Triglavom.
Eno od sporočil knjige je, da danes, leta 2023, psihiatrija in industrija duševnega zdravja z ljudmi ravnata slabše in bolj grobo kot pred 35 leti, kar je narobe, nepravično in proti pravilom.
Za vsakim poglavjem je zgodba o avtorjevih kompanjonih, niso vse zgodbe žalostne, nekaj je izrazito lepih in optimističnih.
Knjiga bo stala 15 evrov, lahko jo naročite po elektronski pošti tone.vrhovnikstraka@gmail.com, kupili pa jo boste lahko tudi na samem dogodku. 5 evrov od vsakega prodanega izvoda gre za delovanje društva Poglej!