Slovenski dnevi knjige | Dr. Tomaž Grušovnik, Sarkofagija

21.04.2016 | 18:00

V času, ki ga boste porabili za branje tega kratkega povzetka prihajajočega dogodka, bo samo v Sloveniji v povprečju pod človeško roko zaradi sarkofagije ubitih 40 »kljunov« piščancev. Na svetovni ravni to število znaša okoli 60.000 zaklanih »kljunov«. Sarkofagija – praksa prehranjevanja z mesom – je mogoča le, če ta dejstva in okoliščine klanja izrinemo iz zavesti. O tem nam zgovorno priča zgodovina in urbanistična zasnova klavnice kot institucije, ki se dosledno izogiba našemu pogledu. Toda v klavniškem agrobiznisu ne trpijo zgolj živali, kar je dejstvo, ki ga spregledajo številna društva, ko zagovarjajo spornost sarkofagije. Mesar klavec je že od nekdaj poklic, ki se giblje na robu družbe, delavci v klavniških obratih pa se že pregovorno soočajo z različnimi poklicnimi težavami. Iz tega razloga lahko govorimo o »deljenem trpljenju« med ljudmi in živalmi v mesnopredelovalnih obratih. Njemu in predpogojem »karnistične ideologije«, ki sarkofagijo omogoča, bo veljala pozornost v sklopu tega dogodka.

FB DOGODEK

***

POSNETEK DOGODKA