Bojkot Evrovizije

11.05.2024 ǀ 21:00

Pridružujemo se globalnemu pozivu LGBTQIA+ organizacij k bojkotu Evrovizije 2024.
Potem ko je Združenje evropskih radiotelevizij (EBU) zavrnilo izključitev Izraela iz Evrovizije, se pridružujemo palestinskemu pozivu televizijam, radijem, izvajalcem_kam, sodelavcem_kam, gledalcem in poslušalkam k bojkotu Evrovizije 2024.
S tem, ko je EBU dovolila Izraelu nastop na Evroviziji, ni le soudeležna pri normalizaciji vojnih zločinov, ampak Izraelu pomaga instrumentalizirati identitete LGBTQIA+ oseb za ustvarjanje podobe države, ki spoštuje človekove pravice manjšin, medtem ko izvaja nepojmljivo nasilje nad 2,3 milijona Palestincev in Palestink v Gazi, v katerem je bilo ubitih 35.000 civilistov, od tega večinoma žensk in otrok.
Kljub jasnim zahtevam Sindikata palestinskih novinarjev in gibanja BDS ter švedskih, finskih in islandskih umetnic_kov so se organizatorji Evrovizije odločili, da Izrael ostane na letošnjem tekmovanju, z izgovorom, da gre za “nepolitični dogodek”.
Slovenska LGBTQIA+ skupnosti se je v 40 letih prizadevanj za temeljno enakost naučila, da je moč vsake manjšine v empatiji in solidarnosti z drugimi žrtvami lokalnega ali globalnega nasilja.
Med temi, ki niso zmogli pokončnosti in poguma zoperstaviti se izraelski propagandi, je žal tudi RTV Slovenija. Med prenosom Evrovizije bomo v Pritličju ugasnili tako njene kot vse ostale televizijske zaslone in radijske sprejemnike, prostor pa bomo dali palestinski in arabski glasbi, ki jo boste lahko poslušali s članicami Ustanove.
🍉🍉🍉

fb