Cena antropocena | Predavanje prof. dr. Lučke Kajfež Bogataj

12.03.2019 | 18:00

15. marca letos bo potekal globalni protest mladih za podnebno ukrepanje. Tej akciji za prihodnost se bodo pridružili tudi mladi v Sloveniji s Podnebnim štrajkom.

V Pritličju prizadevanja za podnebno pravičnost podpiramo, zato v okviru pogovornega cikla Cena antropocena na predprotestni torek, 12. marca, ob 18. uri vabimo na predavanje klimatologinje prof. dr. Lučke Kajfež Bogataj.

Prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj je predstojnica katedre za agrometeorologijo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in članica Medvladnega odbora za podnebne spremembe pri Združenih narodih (IPCC), ki je leta 2007 prejel Nobelovo nagrado za prizadevanja pri mobilizaciji sveta proti grozečim podnebnim spremembam. V predavanju bo predstavila stanje okolja in trende pri podnebnih spremembah – kje smo in kam gremo. S tem bo orisala dejansko ceno antropocena; ceno, ki jo bodo plačale zlasti prihajajoče generacije zaradi naših ravnanj v novi geološki dobi – antropocenu.

Vabljeni v Pritličje, v torek, 12. marca, ob 18. uri!

Dogodek je brez vstopnine in bo predvajan v živo na povezavi:

Predavanje (PFD):

cena antropocena LKB (2)

===

O POGOVORNEM CIKLU CENA ANTROPOCENA
Ljudje ustvarjamo novo geološko dobo – antropocen, v kateri ključno vplivamo na delovanje narave. Podnebje, ki so ga s svojo biosfero uravnavali živi organizmi, se že nekaj desetletij spreminja; zaradi emisij toplogrednih plinov se namreč ozračje pospešeno segreva. Na voljo imamo le nekaj let, da te procese zavremo, preden postanejo za človeštvo neobvladljivi. V ciklu mesečnih okoljskih debat s krovnim naslovom CENA ANTROPOCENA pozornost usmerjamo na specifične in splošne dejavnike, ki vplivajo tako na naše zdravje kot na okolje, in prek odprte javne debate iščemo rešitve.
Cikel ustvarjamo Irena Woelle, Nina Kodrič in Monika Weiss.
Pretekli dogodki iz cikla: GLIFOSAT.

===
FB dogodek