Cena antropocena | (Z)rak

30.09.2019 | 18:00

V ponedeljek, 30. 9. 2019, ob 18. uri lepo vabljeni v Pritličje, kjer nadaljujemo cikel pogovorov Cena antropocena.

V pogovoru – poimenovali smo ga (Z)RAK – bomo govorili o Anhovem in dolini Soče.

Ljudje tam zaradi dolgoletne proizvodnje strupenih azbestcementnih izdelkov (potekala je vse do leta 1996) plačujejo ogromno zdravstveno ceno! Kako je mogoče, da so po opustitvi azbesta vse vlade dopuščale – tudi trenutna dopušča- to območje obremenjevati še z izpusti sežigalnice odpadkov v cementarni Salonit Anhovo? Kako zmanjšati emisije nevarnih snovi in poostriti monitoring zraka v tem izjemno ranjenemu okolju? Za koga v tem primeru dela država, ki je po ustavi zavezana skrbeti za zdravo življenjsko okolje? Zakaj se ljudje v Anhovem tudi danes bojijo govoriti ter kdo rožlja s tožbami?

Tudi o tem bodo govorili:
prof. dr. Metoda Dodič-Fikfak, predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa,
Uroš Macerl, predsednik društva Eko krog,
mag. Tomaž Ogrin, kemik, IJS,
– predstavnik_ca Ministrstva za okolje in prostor,
Franc Bevčar, član društva Eko Anhovo in dolina Soče.

Pogovor bo povezovala Monika Weiss, uvedli pa ga bomo s projekcijo kratkega filma o Salonitu Anhovo režiserke Anja Medved, ki je nastal brez budgeta, avtorica ga je posnela in zmontirala sama, arhivski posnetki pa so iz filma Obsoški orjak iz leta 1971 v režiji Marka Velentinčiča.

 

Lepo vabljeni v ponedeljek, 30. 9. ob 18. uri v Pritličje (Mestni trg 2, Ljubljana).

Pogovor bo možno spremljati tudi v živo na spodnji povezavi:

FB dogodek

•••

O ciklu CENA ANTROPOCENA
Ljudje ustvarjamo novo geološko dobo – antropocen, v kateri ključno vplivamo na delovanje narave. Podnebje, ki so ga s svojo biosfero uravnavali živi organizmi, se že nekaj desetletij spreminja; zaradi emisij toplogrednih plinov se namreč ozračje pospešeno segreva. Na voljo imamo le nekaj let, da te procese zavremo, preden postanejo za človeštvo neobvladljivi.
V ciklu mesečnih okoljskih debat s krovnim naslovom CENA ANTROPOCENA pozornost usmerjamo na specifične in splošne dejavnike, ki vplivajo tako na naše zdravje kot na okolje, in prek odprte javne debate iščemo rešitve. Cikel ustvarjamo Irena Woelle, Nina Kodrič in Monika Weiss. Pretekli pogovori so dostopni TUKAJ.
•••