Človek, ki je prodal svet | bralna uprizoritev gledališkega teksta

14.01.2016 | 19:00

Človek, ki je prodal svet je konverzacijska drama o dobrem in zlem, ki se dogaja na zaslišanju. Tam mora asistentka tožilca izvedeti čim več odgovorov od diktatorja, da ga bodo lahko obsodili. On vidi v tem priložnost za rešitev, in začne se igra mačke z mišjo. Kaže, da bo celo zmagal, a ne ve, da ima asistentka v rokah asa, ki lahko spremeni celotno situacijo.

***

Živimo v letu 1939, le da ne vemo, kdo je Hitler. Tako je trenutno globalno stanje. Vidimo vse več sovraštva, razklanosti, jeze, nazadnjaštva in ostalih negativnih emocij, a nihče ni pripravljen za to nič narediti. Dosti ljudi se vrže v brezbrižnost, mnogi se pa umaknejo v apatijo, tretji pa v distanco do vsega. Kdo bi ob vsem tem dejal, da bi res rabili figuro, proti kateri bi se združili, nakar bi bil svet spet znosen. Toda ta oseba bi morala tudi poskrbeti za ogromno trpljenja, kajti le tako bi se vsi združili proti njej. Ta oseba bi bila Človek, ki je prodal svet oz. človek, ki je naredil nemogoče – združil razdeljeni svet.

Smo na zaslišanju po padcu enega takega človeka, Haverja Rickenbacha. Tam mora asistentka tožilca Hannah Robinson izvedeti čim več odgovorov od Haverja, da ga bodo lahko obsodili. On vidi v tem priložnost za rešitev in se začne igrati igro mačke z mišjo. Kaže, da bo celo zmagal, a ne ve, da ima asistentka v rokah asa, ki lahko spremeni celotno situacijo.
Živimo v letu 1939 in ne vemo, kdo je Hitler. Zato smo si ga izmislili – on je Haver Rickenbach, on je Človek, ki je prodal svet, on je človek, ki ga naša vrsta žal rabi. Šele prek ljudi, kot smo on, smo sposobni spoznati, da smo lahko boljši, kot smo.

Produkcija: Društvo kvalitetnih kulturno-umetniških praks Smehomat
Berejo:
Marko Plantan
Valentina Plaskan
Meta Jesenko
Avtor in režiser:
Mitja Lovše

FB DOGODEK