Energetska samooskrba ǀ Učinkovita raba in obnovljivi viri energije

13.04.2022 ǀ 16.30

Samooskrba Slovenije z energijo je tudi v luči vojne v Ukrajini postala tema, ki polni medije in razmišljanja vseh nas.
Energetska neodvisnost Slovenije bi bila zagotovo večja, če bi v preteklih letih naredili občutno več na področju učinkovite rabe in obnovljivih virov energije. Oboje predstavlja eno osrednjih tem programa VESNE – zelene stranke.
Vabimo vas na pogovor z naslovom Energetska samooskrba – učinkovita raba in obnovljivi viri energije, ki bo v sredo, 13. 4. 2022, ob 16:30 v Pritličju (Mestni trg 2, Ljubljana).
Razprave o preteklosti nam trenutno ne koristijo, zato bo pogovor tekel o prihodnosti. Kaj lahko naredimo hitro in kaj na dolgi rok s ciljem, da ublažimo nastali položaj in da se v prihodnje ne bi znašli v podobni zagati.
V goste smo povabili dva vidna strokovnjaka:
Dr. Tomislava Tkalca iz društva Focus, odličnega poznavalca energetske učinkovitosti, obnovljivih virov energije ter demokratizacije energetike
in
Mag. Jureta Vetrška iz Inovacijsko-razvojnega inštituta Univerze v Ljubljani, ki 15 let sodeluje pri mednarodnih, interdisciplinarnih projektih s področja učinkovite rabe in obnovljivih virov energije.
Dogodek bo moderiral Klemen Belhar, so-podpredsednik VESNE – zelene stranke.
Tomislav Tkalec
Dr. Tomislav Tkalec je vodja programa Energija pri Focusu, društvo za sonaraven razvoj. Pokriva širok nabor tematik: učinkovita raba in obnovljivi viri energije, decentralizacija proizvodnje električne energije, energetska revščina, skupnostni energetski projekti, problematika fosilnih virov in jedrske energije, energetske politike ter participatorni procesi. Trenutno je vključen v izvajanje treh evropskih projektov (H2020 projekt EmpowerMed, LIFE CARE4CLIMATE in LIFE Unify). Doktoriral je v sklopu programa Varstvo okolja na Univerzi v Ljubljani.
Jure Vetršek
Mag. Jure Vetršek je diplomiral na Fakulteti za strojništvo ter magistriral na interdisciplinarnem študiju varstva okolja na Univerzi v Ljubljani (UL). Izobraževal se je tudi na Islandiji na RES – The school for renewable energy science, specializacija energetski sistemi in politike, kjer je pri dobil 2. bolonjsko stopnjo izobrazbe. Trenutno dela na Inovacijsko-razvojnem inštitutu UL. V laboratoriju za okoljske tehnologije v zgradbah je 5 let nabiral izkušnje iz razvojno aplikativnega dela na različnih EU projektih. V svojem delu spodbuja interdisciplinarno sodelovanje med akademijo, javnimi inštitucijami, NVO in gospodarstvom. Deljuje na področju obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije v zgradbah preko direktnih pogodb in projektov.