Vztrajnostni moment upora | Dialog Vesna Bukovec : Janez Zalaznik

14.04.2022 | 19:00

Vabljene_i na odprtje razstave VZTRAJNOSTNI MOMENT UPORA / Dialog Vesna Bukovec : Janez Zalaznik* v četrtek, 14. aprila 2022, ob 19. uri v Pritličje. Razstava bo na ogled do 11. maja 2022.
Dialog med Vesno Bukovec in Janezom Zalaznikom je kot povzetek vztrajnostnega momenta sodobne globalizirane družbe, ki se vrti na mestu in se poglablja v brezno neoliberalnega kapitalizma. Dialog dveh vizualnih umetnikov je dialog dveh generacij, ki se vsaka na svoj način ukvarjata z vlogo vizualne umetnosti v sodobni družbi.
Kdaj, če ne sedaj, v tem zgodovinskem trenutku, je pravi čas, da nam tudi umetniki in umetnice pomagajo razumeti, kaj se dogaja v naši družbi? Sporna politična praksa je državljane in državljanke dvignila na noge, da so se podali na ulice in trge, kjer odločno izražajo svoje nestrinjanje s postopki in spornimi ukrepi oblasti. A navkljub ustavni pravici do javnega zbiranja in javnih zborovanj so državljanke in državljani naleteli na oster odziv državnih represivnih organov. Janez je to natančno dokumentiral, Vesna pa tematizirala globalni okvir oblastniških rabot.
Kuratorka: Vesna Teržan
*V Pritličju postavljamo na ogled prostoru prilagojeno razstavo, ki je bila zasnovana za Savinov likovni salonu v Žalcu januarja 2022.