Festival Pranger | Mlada kritika

27.06. | 19:00

Pranger je festival refleksije in prevoda poezije. Usmeritev je dostojanstvo umetnosti in recepcije umetnosti. Povedati mnenje dobronamerno v obraz, po drugi strani pa neustrašno premisliti o slišani kritiki, ki mora biti dobro utemeljena, vljudna in nadosebna.
Pranger izbere tri kritičarke in kritike, oni pa vsak svoje tri izbranke in izbrance, avtorje pesniških zbirk, ki so izšle v preteklem letu. Festival Pranger že sedmo leto zapored prireja natečaj Mlada kritika, ki je namenjen lucidnim kritičarkam in kritikom poezije z manj izkušenj.

Žirija je izbrala tri najboljše kritičarke oziroma kritike, ki bodo med drugim sodelovali tudi na debati Mlada kritika, junija pa so z mentorico Majo Šučur, lanskoletno Stritarjevo nagrajenko, kritike analizirali na posebni Prangerjevi delavnici. Žirija bo 27. 6. v Pritličju ob 20.30 tudi podelila nagrado Pranger – Mlada kritika najboljšemu kritiku ali kritičarki (izmed izbranih treh). Po razglasitvi sledi še branje poezije pesnic in pesnikov letošnjega Prangerja.

PROGRAM:

19.00 – Mlada Kritika

Mlada kritika Tomaž Rode in Luka Benedičič bosta ovrednotila pesniško zbirko Toneta Škrjanca Dihaj, Miha Sever pa Naval Kristine Hočevar. Člani strokovne komisije bodo podali mnenja o izbranih kritikah. Pogovor moderira Larisa Javernik

V sodelovanju z DSLK, RŠ, MKC Maribor – programom MKC Črka in Pritličjem

20.30 – Podelitev Prangerjeve Nagrade Mlada kritika

Strokovna komisija za izbor mladih kritikov: dr. Ignacija J. Fridl (DSLK), Maja Šučur (Pranger), Petra Kolmančič (MRČ Črka), Aleš Čeh (lanskoletni lavreat) in Matjaž Zorec (Radio Študent) bo razglasila nagrajenca Mlade kritike 2018, vodstvo festivala pa bo podelilo priznanje in nagrado 200 evrov.

20.45 – Branje Prangerjevih pesnic_kov

Vodi Larisa Javernik