Hoja za Palestino: od Amana do Jeruzalema

30.01. | 18:00

V duhu časa in predvsem ob več žalostnih spominih se je rodila ideja o hoji za pravično Palestino. Lansko leto smo namreč obeležili 70. obletnico načrta za delitev Palestine, ki je leta 1948 privedel do Nakbe, izgona 750 000 Palestincev iz domovine, 50. obletnico okupacije Palestine po šest dnevni vojni leta 1967 in 100. obletnico Balfourove deklaracije, ki je postavila temelje za nastanek Izraela.

Oktobra 2017 smo zato v solidarnosti s Palestinci in Palestinkami ter kot protest proti izraelskemu apartheidu in okupaciji prehodili pot od Amana (Jordanija) do Jeruzalema, ter s tem simbolno povezali prostora na vzhodnem in zahodnem bregu reke Jordan, kjer živijo Palestinci, bodisi zaprti v lastni okupirani domovini ali pa v “trajnem” begunstvu na drugi strani.

Z vami bomo podelili utrinke s tega nekajdnevnega pohoda, orisali pot, ki jo lahko vidimo kot model angažiranega protesta ter na kratko predstavili družbeno-politični kontekst, v katerem živijo Palestinci in Palestinke in nenazadnje predstavili možnost obiska Palestine preko pomoči pri obiranju oliv.

Po dogodku vabljeni tudi na klepet in manjšo pogostitev.
Več informacij preko elektronske pošte: info@bds.si.
Eva Marn
Barbara Vodopivec
Lev Pirc

Gibanje za pravice Palestincev, www.bds.si
PROJA – zavod za uresničevanje dobrih idej

FB dogodek