Je slovensko ustavno sodišče otok sam zase ali kos celine?

06.07.2015 | 19:00

Na Irskem so pred dobrim mesecem volivci na referendum izglasovali pravico istospolnih parov do zakonske zveze; avstrijsko ustavno sodišče je lani lezbičnim parom priznalo pravico do umetne oploditve, letos pa vsem istospolnim parom še dostop do skupne posvojitve; ameriško vrhovno sodišče je pred par dnevi gejem in lezbijkam priznalo pravico do zakonske zveze.

Medtem ko razvoj človekovih pravic v zahodnem svetu doživlja svoje zgodovinske trenutke, v Sloveniji čakamo na odločitev ustavnega sodišča, ki tehta dopustnost referenduma o zakonu, s katerim je slovenski parlament marca letos izenačil pravice partnerjev istega in različnega spola. Ob tem se zastavlja vprašanje, kako visoke in neprehodne so Alpe v 21. stoletju. Ali drugače: kakšen je medsebojni vpliv odločitev sodišč in zakonodajalcev sicer suverenih držav, ki pa so v globaliziranem svetu med drugim povezane tudi s skupnim korpusom temeljnih človekovih pravic.

O tem in drugih vprašanjih se bomo pogovarjali:
– Dr. Neža Kogovšek, raziskovalka in direktorica Mirovnega inštituta v Ljubljani,
– Dr. Tilen Štajnpihler, docent na Pravni fakultete v Ljubljani in
– Dr. Barbara Rajgelj, docentka na FDV v Ljubljani.

Vabljeni_e.

Pogovor je del projekta “DIKE – projekt opolnomočenja LGBT-oseb in NVO za odpravljanje sistemske in strukturne diskriminacije istospolno usmerjenih oseb, krepitev aktivnega državljanstva, vladavine prava, demokracije in socialne pravičnosti”, ki je podprt s sredstvi finančnega mehanizma EGP 2009-2014.

FB DOGODEK