16.06.2017 | 19:00
Zelo radi rečemo, da brez čokolade ne moremo živeti, pa vendar o njeni glavni sestavini, kakavu, vemo izredno malo. Še manj pa o razmerah, v katerih kakav pridelujejo. Medtem ko je trg čokoladnih izdelkov v razcvetu, številni pridelovalci kakava ter delavci v južnih predelih sveta še vedno živijo v popolni revščini, saj jim proizvodnja kakava ne zagotavlja dovolj visokih dohodkov. Mnogi od njih delajo v slabih razmerah. Dokazano pa je celo, da so kot poceni delovna sila izkoriščani tudi številni otroci. Poleg tega se zaradi praks, ki niso trajnostne ter monokulturnega kmetovanja uničujejo tudi kmetijske površine. Pogovor o kakavu bo v osprednje postavil odnos med proizvajalcem, izdelkom in končnim uporabnikom. V Slovenijo na obisk prihaja Dr. Christopher Mubeteneh Tankou iz Fakultete za agronomijo in agronomske študije v Kamerunu, ki nam bo predstavil razmere, v katerih delujejo pridelovalci kakava v Kamerunu. Tudi vas zanima, če v Kamerunu sploh jedo čokolado in kakšno?
Z dr. Tankoujem se bosta pogovarjali Živa Lopatič, vodja pravične trgovine v Sloveniji, in Živa Kavka Gobbo, predsednica Focus društva za sonaraven razvoj.
Organizatorji dogodka: Focus društvo za sonaravni razvoj, Zadruga Buna in Pritličje