Kamizdat Rentgen | Million Ear

29.01.2019 | 22:00

Million Ear predstavlja pri spletni založbi Kamizdat izdan EP z naslovom Oceanic State EP.

Filippos Glinavos – vokal, kitara
Rok Zalokar – klaviature
Andro Manzoni – bobni

𝑴𝒊𝒍𝒍𝒊𝒐𝒏 𝑬𝒂𝒓 je glasbena formacija, ki je nastala v Rotterdamu in ki v nenehno spreminjajoče se in improvizirane zvočne pokrajine vključuje besedila in poezijo, pri tem pa v glasbenem smislu združuje rap, rock in jazz z ambientalnimi, avantgardnimi in noise elementi.

Million Ear črpajo svoj navdih pri umetnikih, ki so v preteklosti kot tudi v sodobnosti sopostavljali filozofska in politična besedila z živo glasbo, pa tudi iz glasbenih tradicij spontanih improvizacijskih izrazov. Zgledujejo se po ustvarjalcih kot so Gil Scott Heron, One Day as a Lion, The Robert Glasper Experiment, clipping. in drugi, vendar svoj izraz razvijajo v smeri glasbenih krajin, ki so izključno improvizirane in zmeraj v prepletu z besedili. In zato se prav vsak koncert Million Ear razlikuje od prejšnjega.

Bend sestavljata Filippos Glinavos na kitari, ki je tudi zadolžen za besedila, in Rok Zalokar na klaviaturah, ki se jima ob različnih priložnostih pridružijo različni bobnarji.


𝑶𝒄𝒆𝒂𝒏𝒊𝒄 𝑺𝒕𝒂𝒕𝒆 𝑬𝑷

Oceanski občutek je – kot je v pismu Sigmundu Freudu zapisal Romain Rolland – izvor vse religioznosti. Je občutek enosti s stvarstvom; je obenem razpustitev in združitev opazovalca in opazovanega. In je tudi stanje, v katerem biva dojenček, preden razvije koncepta »sebe« in »drugega«. Torej takrat, ko še nima nobene predstave o tem, kje so meje med njegovim jazom in svetom.

Pričujoči EP je kot dojenček v tem stanju. Nastal je v trenutku spontanega navdiha in se materializiral tekom snemanj, ki so potekala leta 2017 in katerih edino vodilo so bile besede, njihovi pomeni in njihov ritem. Zaenkrat še nima jasne predstave o tem, kaj dejansko je oziroma kaj natanko želi doseči, a je kljub temu poln potenciala. Odkar je bil posnet, je bil deležen skrbne nege v studiu, kjer smo mu – za razliko od pravega dojenčka – določene dele odrezali, odstranili in jih prerazporedili v nove konstelacije. Million Ear je od takrat dobil jasnejšo predstavo o tem, kaj je, in zdaj ubira prve korake v svet, zato se nam zdi vredno, da z vami delimo tisti trenutek, ko je bil spočet in rojen. «


𝑲𝑨𝑴𝑰𝒁𝑫𝑨𝑻 je slovenska spletna založba usmerjena v izdajanje lokalnega glasbenega ustvarjanja v širokem spektru raznolikih večinoma elektronskih žanrov. Že od l. 2006 so izdaje na voljo kot prost prenos pod pogoji Creative Commons licenc in kot fizične ročno izdelane izdaje v izvirno oblikovanih embalažah, ki so posledica sodelovanja z lokalnimi ustvarjalkami in ustvarjalci. http://kamizdat.si


Kamizdat izdaje in koncertni cikel Kamizdat Rentgen v produkciji zavoda Emanat nastajajo v sodelovanju z Ljubljanskimi prizorišči: Kavarna Pritličje, Galerija ŠKUC (ŠKUC, Škuc Gallery), KUD Channel Zero, in s finančno podporo Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za Kulturo RS.

FB dogodek