Knjiga ǀ Grožnja in strah: Razraščanje sovražnega govora kot orodja oblasti v Sloveniji

16.04.2022 ǀ 11:00
Vabimo vas na predstavitev knjige Svetlane Slapšak Grožnja in strah: Razraščanje sovražnega govora kot orodja oblasti v Sloveniji, ki je pravkar izšla pri založbi *cf.
Knjiga je nastajala med letoma 2019 in 2021 in je rezultat spremljanja in analize sovražnega govora v slovenskem medijskem prostoru. Izhodišče raziskave so konkretni primeri javnega govora; njihova analiza razkrije izvore in strukture posameznih modelov diskurza.
V ospredju raziskave so predvsem posledice, ki jih v prostoru javnega govora sprožajo spremembe diskurza, zasnovanega na usmerjanju in pragmatizaciji sovraštva. Družbene posledice tega pojava namreč že dosegajo nevarne razsežnosti. Nevarnost predstavlja načrtno in agresivno netenje, širjenje kolektivne psihoze, pojav pa je primerljiv s podobnimi procesi v mnogih državah Evrope in sveta.
O knjigi Grožnja in strah ter nevarnostih širjenja sovražnega govora v Sloveniji se bo v soboto, 16. aprila 2022, ob 11.00 v Pritličju (Mestni trg 2, Ljubljana) z avtorico dr. Svetlano Slapšak pogovarjal novinar Erik Valenčič, avtor spremne besede.
Vabljeni!