Metodologije beleženja | Bara Kolenc & Alja Lobnik

15.06.2016 | 18:00

BELEŽENJA TRKOV JEZIKA IN TELESA: Bara Kolenc je filozofinja in umetnica, ki kontinuirano ustvarja že zadnje desetletje in pol. Osredotoča se na razmerje jezika in telesa, najprej skozi raziskovanje uprizoritvene govorice, vsakokrat pogojene s specifičnimi okoliščinami in pogoji dela, ki ne zamrzne v fiksirano matrico, estetiko ali jezik, temveč jo Kolenc opušča in nadgrajuje hkrati. Drugič pa tudi skozi razmerje med mislijo in gledališčem, kako torej filozofija razpira meje gledališča in kako gledališče razteza samo misel. In ker njena filozofska misel misli zlasti koncept ponavljanja, hkrati razpira tudi vprašanje gledališke materije, ki nima trajanja v času kot umentiški artefakt, prav zato se mora ponavljati v neskončnost. Kako znotraj te konceptualne mreže misliti serialnost kot postopkovno prakso? Kaj se ponovi, kaj izgubi in kaj vznikne novega?

Dr. Bara Kolenc je umetnica in filozofinja iz Ljubljane. Dr. Bara Kolenc je doktorirala na Oddelku za filozofijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in diplomirala iz filozofije in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Pred kratkim je pri Analecti (Analecta, DTP, Ljubljana) izdala knjigo Ponavljanje in uprizoritev: Kierkegaard, psihoanaliza, gledališče.
Bara Kolenc ima klasično in sodobno plesno izobrazbo. Leta 2003 je prejela prestižno evropsko štipendijo DanceWEB na Dunaju. Doslej je ustvarila petnajst celovečernih predstav (nazadnje Metamorfoze 3: Retorika, Kino Šiška, 2015, Metamorfoze 2: Izgubljeni (k)raj, Stara elektrarna, 2014, Metamorfoze 1: Lov, Kino Šiška, 2011 in Atelje, Stara elektrarna, 2008) in številne solo performanse, performativne akte, instalacije, predavanja in t.i. lecture-performances. Je ustanovna članica dveh umetniških kolektivov: Threshold kolektiva in Kolektiva O-jej. Dejavna je tudi na področju literature, likovne umetnosti in videa. S svojimi projekti je gostovala po Evropi in po svetu, za svoje delo pa je prejela številne negrade in priznanja.

Alja Lobnik je doktorska študentka interdisciplinarnega doktorskega študija Humanistika in družboslovje – Kulturologija na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, zanima jo zlasti razmerje med sodobnimi performativnimi praksami in produkcijo teksta. Deluje kot publicistka kritičarka na Redakciji za kulturo in humanistične vede Radia Študent, v oddaji Studio City na Televiziji Sloveniija pa je delovala kot redaktorica kulturne rubrike. V pregibu Redakcije za kulturo in humanistične vede ter KUD Anarhiv v letošnjem letu soorganizira gledališki seminar Sic!, ki se osredotoča na premišljevanje raznovrstnih pojavov sodobnih scenskih umetnosti, zlasti plesnih. V lanskem letu se je pridružila platformi Nagib na oder, kjer pripravlja daljše oddaje, predavanja in vodi pogovore. Je članica Društva gledaliških kritikov in teatrologov.

več na http://emanat.si/si/izobrazevanje/pogovor-st–11–bara-kolenc–alja-lobnik/

FB DOGODEK