Miha Godec | #MEMES are forever

06.01.2022 |  Miha Godec | #MEMES are forever

Lepo vabljeni na otvoritev razstave “#MEMES are forever” umetnika Mihe Godca, ki bo v lokalu Pritličje, Mestni trg 2 v Ljubljani, v četrtek, 6. 1. 2022 ob 19:00.
Skoraj dve leti je že minilo, odkar je epidemija COVID-19 spreminila svet. Epidemija je, tako kot večino, tudi Godca ustavila pri delu in ga posedla na domači kavč. Nezmožen je bil delati ravno tisto, kar ima najraje; fotografirati, potovati in surfati. Vsa umetniška razstavlanja doma in v tujini ter komercialni projekti so bili preklicani za nedoločen čas. Avtorjevo življenje je bilo brez jasne prihodnosti in brez pomoči države, vse, kar mu je ostalo, je bilo nevrotično prebiranje novic. Z izmenjavo mnenj po socialnih omrežjih smo ljudje zapadli v začaran krog negativne energije. Da bi presegli ta negativizem smo, med čakanjem, da se svet ponovno postavi na noge, drug drugemu pošiljali meme; reprodrucirane fotografije s smešno in aktualno tematiko. Skozi meme smo s humorjem zdravili frustracijo nad svetom, epidemijo in vladajočimi. Rezultat je izbor mem, ki po avtorjovem mnenju najbolje opišejo duh koronskega časa. Vsak mem je natisnjen na že uporabljeno (reciklirano) kirurško masko in v delu predstavlja simbol globalne epidemije. Serija želi skozi humoristično noto opozoriti tudi na okoljski problem kirurških mask. Maske so narejene iz plastičnega materiala polypropilen. Samo ena maska lahko v morje sprosti 173.000 delcev mikroplastike na dan, leta 2020 pa naj bi zaradi globalne epidemije v morju pristalo 1.65 milijard mask za enkratno uporabo. Serija s humoristično vsebino razkriva globlji družbeno kulturni odsev; kako je svet na svetovno krizo odreagiral preko spletnega vizualnega medija (#MEMES).
Serija, ki je sestavljena iz 50 unikatnih avtorskih del, je prodajna. Z nakupom dela postanete tudi lastnik digitalnega NFT (Non fungible token), ki predstavlja digitalno različico umetniškega dela.
*Vstop prost, pogoj PCT in obvezne #maske