Pogovor ǀ My voice, My Choice: Marta Lempart, voditeljica Vsepoljske ženske stavke

13.05.2024 ǀ 20:00
Iza, Dorota, Anna, Justyna, Marta, Agnieszka … to so imena zgolj nekaterih Poljakinj, ki so umrle zaradi trenutne zakonodaje o splavu na Poljskem.
Njihove pravice ne morejo čakati, zato se v kampanji My Voice, My Choice borimo za varen in dostopen splav po vsej Evropi. Skupaj z drugimi organizacijami smo na Evropsko komisijo vložili pobudo za vzpostavitev finančnega mehanizma, ki bi vsem na območju EU omogočil varno prekinitev nosečnosti.
Marta Lempart je voditeljica Vsepoljske ženske stavke, gibanja za pravice žensk na Poljskem. V bitko je vključena od začetka. Je tista, ki je prva pozvala na proteste. Je tista, ki je bila deležna neskončnih groženj in policijskega nasilja. Nič od tega je ni ustavilo. S številnimi pogumnimi ženskami je organizirala proteste po vsej Poljski.
Inštitut 8. marec vabi na pogovor z Marto Lempart, kjer boste izvedeli več o stanju na Poljskem, (neizpolnjenih) obljubah njihove vlade in kako kljub napadom in pritiskom še vedno zahtevajo, naj bo splav na Poljskem legalen ne glede na razlog.
Dogodek bo potekal v angleščini, povezovala ga bo Nika Vistoropski, podpisali boste lahko tudi Evropsko državljansko pobudo za varen in dostopen splav!
Potrebujemo kar 1 milijon podpisov!