Ne ga lomit! | Okrogla miza o frackingu

04.06.2015 |19:00

Pred svetovnim okoljskim vrhom v Parizu se širijo pozivi k manjšim vlaganjem v fosilna goriva in h krepitvi energetske učinkovitosti ter širjenju obnovljivih virov energije, v Sloveniji pa se kaže velika verjetnost, da bomo v murski regiji začeli črpati plin z metodo frackinga.

Fracking ali nekonvencionalno pridobivanje plina po svetu že nekaj let trajno in nepovratno spreminja okolje, naravo in ogroža ljudi. Umetno drobljenje kamnin pod visokim pritiskom vode, peska in dodatkom kemikalij vnaša visoko tveganje za onesnaženje okolja in ogroža prebivalstvo: obstaja nevarnost počrpanja radioaktivnih snovi na površje, poraste število potresov, potratno se troši vodo, poveča se nevarnost onesnaženja vodnih virov, naraste promet cistern in izpust toplogrednih plinov, pospešuje se segrevanje ozračja.

Po drugi strani je vprašanje, ali kljub naštetim okoljskim tveganjem, obstajajo geopolitični ali drugi strateški interesi, ki upravičujejo okoljsko vprašljive posege, pri čemer je bistveno vprašanje, ali imajo posegi, kot je načrtovan v Pomurju, relevanten vpliv na energetsko samozadostnost države in prebivalstva?

Novinarka Kristina Božič se bo o obetih ob možnem začetku frackinga v Sloveniji, o demokratičnosti odločanja in odgovornosti, ko pride do okoljsko pomembnih odločitev, ter o možnih drugačnih poteh razvoja Slovenije, pogovarjala s sogovorniki in sogovornico:
– Evo Kobe (POP TV),
– dr. Luko Omladičem (FF UL),
– Gorazdom Marinčkom (e-forum),
– Laurom Komlošem (Civilna iniciativa Ustavimo fracking v Sloveniji),
– Matjažem Ferjančičem (Direktorat za okolje ministrstva za okolje).

Razpravo pod okriljem festivala Chelsea Fringe Ljubljana producentov – Zelemenjava in IPoP – organizirata Zavod Open in Pritličje.

FB DOGODEK