Nočni pogovori | Dr. Marko Milosavljević

22.02.2017 | 21:00

Ideja Nočnih pogovorov je preprosta in stara kot človeštvo: ko pade noč, sedimo ob medli svetlobi, nemara s pijačo v roki, in zazibani v pripoved poslušamo o izkustvih, zgodbah in pogledih na svet tistega ali tiste, ki je tokrat prevzel(a) mikrofon.

Težko je reči, če še velja, da so mediji četrta veja oblasti in tisti, ki naj bi trkali na vest vplivnim. Brez dvoma pa drži, da je dr. Marko Milosavljević vest medijev. Je strokovnjak, ki deluje na področju novinarstva, novih medijev, regulacije in ekonomije medijev, je profesor na FDV, ki znanje predaja novim generacijam, svetovalec Evropske komisije na področju kulture in avdio-vizualnih medijev in tako dalje, toda obenem njegovo delovanje niti približno ni statično ali zaprto v učilnice in biroje: kadar opazi, da so ga slovenski mediji, predvsem javna RTV, kje hudo polomili, se javno oglasi in opozori na napake.

Nedavno se je denimo oglasil po predvajanju oddaje Tarča, ki si je za osrednjo temo vzela (anti)abortus, opozoril na »pomanjkanje uredniške neodvisnosti, kritičnega razmisleka in skrbi za celotno slovensko javnost« in zahteval odstop odgovornih.

Je tudi ostri kritik uredniških politik Facebooka in njegovega vpliva na družbo (denimo s širjenjem lažnih novic ali ustvarjanjem ‘mnenjskih mehurčkov’), sploh, ker ustanovitelji Facebooka odgovornosti pri vprašanju političnega vpliva nočejo prevzeti.

Ker je natančen opazovalec medijev, bo z njim vsekakor zanimivo govoriti tudi o novih (ali alternativnih) resničnostih, ki jih mediji generirajo ali pa jim nudijo platformo. Prav tako se ne bo mogoče izogniti vprašanju prihodnosti medijev – po njegovih zadnjih ocenah (vir: Mladina), naj bi naklade tiskanih medijev v prihodnosti upadle do te mere, da bo težko reči, če imajo osrednji mediji sploh še kaj več vpliva, kot denimo vpliven uporabnik Twitterja.
Ob nesrečnem prepletu politike in medijev bomo uteho gotovo našli v njegovi prvi ljubezni: v glasbi. Sam je pred leti v novinarstvo vstopal ravno skozi opazno navudševanje, a tudi analitičen premislek o bendih, o pevkah in pevcih, o koncertih, ob tem pa je opravil tudi nemalo intervjujev s svetovnimi glasbenimi zvezdami.

Kdo ve, morda nam Marko za popotnico pripravi tudi kak seznam svežih glasbenikov, ki jih ne gre spregledati? Morda pa ob vsem povedanem še ugotovimo, zakaj ta izjemno razgledan in dobro artikuliran človek deluje, kot bi ga vzeli iz nekega drugega okolja in zgolj posadili v Ljubljano, kot bi ga denimo ukradli iz vrveža ene izmed svetovnih metropol in ga, na našo srečo, pretihotapili k nam.

Pridite odprte glave, s pijačo v roki in komentarji na koncu jezika.

FB dogodek

 

POSNETEK POGOVORA