Fabula | Bettine Wilpert | Kar se nam ne dogaja

08.03.2020 | 10:00 – 19:00, ob 17:00 v Pritličju

 

Mesto je tudi tisto, ki se z različnimi obeležji spominja svojih pomembnih prebivalcev, prebivalk pa bistveno manj. Da bi se poklonili tudi ženskam, na osmi marec pripravljamo številne dogodke posvečene avtoricam in umetnicam.

 

PROGRAM:

  • 10.00–15.00, Breg | Mini knjižni sejem na nedeljskem bolšjaku

Na dan žena se oglasite na knjižni stojnici Fabule in Ljubljane, Unescovega mesta literature, kjer bodo po posebnih cenah na voljo najboljše knjige avtoric, ki so jih v zadnjih letih izdale različne slovenske založbe. Ženskam v svojem življenju in sebi podarite knjigo!

 

  • 11.00, Vodnikova domačija Šiška | Neustrašne z Lejo Jurišič / 8+

V seriji stripovskih vinjet Neustrašne (VigeVageKnjige, 2019) francoska striparka in ilustratorka Pénélope Bagieu pripoveduje zgodbe o življenjih in delu žensk raznoraznih poklicev, zanimanj in narodnosti, ki so v različnih obdobjih vsaka na svoj način – večkrat so pri tem ogromno tvegale – zaznamovale zgodovino. Med njimi je nekaj znanih imen, večino pa je zgodovinopisje prezrlo. Zgodbe neustrašnih žensk bomo spoznavali s performerko in plesalko Lejo Jurišič.
Dogodek poteka v okviru Nedeljskega otroškega programa Nedelce Vodnikove domačije Šiška.

 

  • 14.30, stojnica Ljubljane, Unescovega mesta literature na Bregu | Po poti pesnic in pisateljic v Ljubljani

V Ljubljani je živelo in pisalo veliko avtoric: v njej so delale, ustvarjale, se zabavale, prebolevale, zbolevale in umirale. Čeprav so jo zaznamovale s svojo prisotnostjo in umetnostjo, je za njihovimi življenji ostalo relativno malo obeležij. Koliko ulic v središču Ljubljane se imenuje po avtoricah? Koliko obeležij najdemo na hišah? Koliko spomenikov jim je posvečenih? V sodelovanju z Ljubljano, Unescovim mestom literature, in Urbano vrano na dan žena vabimo na prvo turo po poteh avtoric v Ljubljani.
Zbor bo ob 14.30 na Bregu, pri osmomarčevski knjižni stojnici Fabule in Ljubljane, Unescovega mesta literature.

 

  • 17.00, Pritličje | Bettina Wilpert: Kar se nam ne dogaja

Roman Bettine Wilpert je prejel številne nemške literarne nagrade ter bil deležen enoglasnega kritiškega odobravanja. V svoji formi je eksperimentalen: različni glasovi nam pripovedujejo različne okruške iste zgodbe o Anni in Jonasu. Anna pravi, da je bila posiljena, Jonas pravi, da je na spolni odnos pristala. Njuni prijatelji se morajo odločiti, komu verjeti. Roman opisuje, kakšne posledice ima posilstvo za žrtev, storilca in njuno okolico, ter pokaže, da največkrat verjamemo tistemu, čemur bi radi – ne tistemu, kar je res.

 

 

 

 

 

Več: http://festival-fabula.org/2020/sl/program/2020-03-08

Festival literature sveta Fabula sofinancirata Mestna občina Ljubljana in Javna agencija za knjigo RS.