Predstavitev raziskave | O Reproduktivnih Pravicah Žensk

10.07.2019 | 18:00

PREDSTAVITEV RAZISKAVE: O REPRODUKTIVNIH PRAVICAH

V koledarskem letu 2018 je bila v okviru projekta UDESIN izvedena znanstvena raziskava, naslovljena O reproduktivnih pravicah žensk. Potekala je tri mesece, pri njeni izvedbi pa je sodelovalo pet raziskovalcev oziroma raziskovalk, koordinatorka projekta je bila Nika Kovač. Raziskovalno delo je temeljilo na poglobljenih intervjujih s sogovornicami in njihovimi partnerkami_ji, ki prihajajo iz povsem različnih družbenih, starostnih skupin, družinskih in poklicnih okolji.
V sredo, 10. julija, bodo v Pritličju ob 18. uri tri raziskovalke predstavile izsledke raziskave, ki opozarjajo na različne pritiske iz okolja na žensko, ko je v vlogi matere, pacientke, partnerke ali delavke. Na dogodku bo na voljo tudi brezplačna publikacija Ogledalo, v kateri so zbrane ugotovitve raziskave, uvodni del je za to priložnost napisala Eva D. Bahovec.

Na dogodku sodelujejo:
Nika Kovač, sociologinja in antropologinja, direktorica Inštituta 8. marec
Maja Korun Hočevar, Jasna Dolamič Gričar in Antonija Todić, raziskovalke
Dino Bauk, odvetnik, pisatelj, vodja Projekta UDESIN
Moderira: Maja Dakskobler.

Raziskavo so pripravili:
Jasna Dolamič Gričar, Maja Korun Hočevar, Lona Lalić, Matjaž Razdrih in Antonija Todić
Publikacijo sta uredila:
Nika Kovač in Andrej Hočevar

˝Zaradi vsega tega so posamezni pogovori z ženskami in njihovimi partnerji, ki so postavljeni v ospredje v pričujoči publikaciji, morda še pomembnejši od statističnih povprečij. Ne kažejo položaja žensk na sploh – kot enovite in nasilno homogenizirane celote -, ampak razpirajo cel diapazon, od skrajnih ekonomskih stisk do samozaposlenih v kulturi, od omejenih možnosti za očetovski dopust do pritiskov delodajalcev, naj ženske zanosijo, da bi se tako razbremenili stroškov plač v kriznih obdobjih.˝

– Eva D. Bahovec, v uvodnem delu o raziskavi O reproduktivnih pravicah

FB dogodek