Prekariat | Taksisti proti Uberju

07.11.2016 | 19:00

Na okrogli mizi, ki jo skupaj s Pritličjem organizira Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, bomo razpravljali o podjetju Uber, t.i. delitveni ekonomiji (sharing economy) in njenih posledicah na položaj in delo taksistov.

Z nami bodo:
– David Švarc iz Svobodnega sindikata, ki bo spregovoril o svojih izkušnjah pri povezovanju in organiziranju taksistov,
– Mario Anzinović, taksist in
– Peter Frankl, direktor in glavni urednik Financ.

Uber je eden najmočnejših tehnoloških startupov, ki deluje od leta 2009. S pomočjo mobilne aplikacije poveže iskalce s ponudniki prevoza, pri tem pa obide ustaljena pravila in zakone taksi služb. V grobem velja, da lahko Uber voznik postane vsak, ki ima avto, čas in željo po zaslužku, Uber si od vsakega plačila za vožnjo vzame 20% delež, preostanek nakaže vozniku.

***

Prekarno delo ni dolgotrajno, ne predstavlja stabilne oblike zaposlitve, zaslužek pa ne zagotavlja dostojnega preživetja. Gre za delo, ki delavcu, t. i. prekarcu, ne zagotavlja delovnopravnega varstva, pogosto umanjka socialna varnost, ob enem pa njegov navadno fleksibilen delavnik zaznamujejo tudi preobremenjenost in nepredvidljivi dohodki. Status prekarnega delavca lahko pripišemo vsem, ki so se znašli nekje med brezposelnostjo in pogodbo za nedoločen čas. Med drugim gre za osebe, ki opravljajo delo na podlagi civilnih pogodb (avtorske pogodbe, podjemno delo), delajo na črno, s skrajšanim delovnim časom, opravljajo študentsko delo, agencijsko delo ali so samozaposlene (s.p.).

FB DOGODEK

***

POSNETEK POGOVORA