Pritlično ReŠetanje: Netlabel Day & Kamizdat

14.07.2016 | 19 :00

19:00 DJ Nova deViator (Elektroblef, Deviant Funk)
20:00 Freeverse (Filter)
21:00 Madamdub (Dubomb Crew Maribor)
20:00 Leemajik LIVE
23:00 Nina Dragičević – Nibeye

Založba Kamizdat v sodelovanju z Radiem Študent in Pritličjem predstavlja glasbeni dogodek ob izidu spletne kompilacije posvečeni spletnim založbam prav na dan “Netlabel Day”.

http://netlabelday.blogspot.si | http://kamizdat.bandcamp.com | https://archive.org/details/netlabels

“Netlabel Day”, ki ga obeležujemo vsako leto 14. julija, je nastal kot vzporedna alternativa dogodka “Record Store Day”. Le-ta – dan posvečen neodvisnim ploščarnam, malim neodvisnim založbam in samozaložnikom – je namreč postal svoje nasprotje: velike založbe so s ponovnimi ‘deluxe’ izdajami starih glasbenih legend na vinilkah tako zasedle čakalne vrste v tovarnah plošč in pri distributerjih, da so mnoge ploščarne in male založbe ostale brez možnosti izdaj na ta dan. Netlabel Day je tako v letu 2015 nastal na iniciativo čilske založbe M.I.S.T. Records kot paralelni svet praznovanja neodvisnih glasbenikov in spletnih založnikov, ki glasbo ponujajo na spletu kot prost prenos – večinoma pod pogoji licence Creative Commons. Na ta dan bomo letos vsi sodelujoči (spletne založbe in avtorji v samozaložbi) objavili ekskluzivne izdaje.

Kamizdat predstavlja izid spletne kompilacije slovenskih avtorjev z naslovom “Access Frame: Property” in na kateri so skladbe ustvarjalcev: agapea, Blaž, Nina Dragičević, Freeverse, Kikiriki, Leemajik, Lifecutter, Zergon in Nova deViator.

Pojav prvih spletnih založb sega v leto 1998, ko nekatere demoscenske “Underground Tracking” skupine pričnejo z objavljanjem glasbe v obliki takrat novega MP3 formata namesto odprtih in manjših “tracking modulov” in se sporadično prelevijo v de-facto spletne založbe (Kahvi, Monotonik, Tokyo Dawn, Theralite). Hkrati pa tudi nekatere iniciative s področja spletnih zinov in D.I.Y. samizdata odkrijejo prednosti tovrstnega založništva. Kmalu na spletnem arhivu “Archive.org” odprejo posebno kategorijo “Netlabels”, ki se v nadaljnem letu ali dveh napihne do nepreglednih razsežnosti in tako zapečati fenomen spletnih založb kot popularen način – med drugim – instantnega naredi-sam izdajanja.

Kamizdat je slovenska spletna založba, nastala l. 2006 ob priložnosti prevoda in prilagoditve licenc Creative Commons v slovenščino (dandanes so te lokalizirane verzije opuščene, vendar creativecommons.si ostaja). Založba, ki pogosto plutje tudi po vodah fizičnih izdaj, podpira in izdaja slovenske ustvarjalce, ki delujejo znotraj širokega spektra raziskovalne elektronske glasbe.

Vabljeni k poslušanju oddaje DJ Grafiti na Radiu Študent v soboto, 9.7. ob 20h, ki jo na temo spletnih založb pripravlja Luka Prinčič (Nova deViator).

FB DOGODEK