Selekcija #2 x Sonica | FAKA (JAR) + Warrego Valles (Slo)

25.07.2019 | 20:00

V poletnih mesecih se na Mestnem trgu pred Pritličjem odvija peta sezona serije koncertov na prostem – SELEKCIJA. Drugi koncert letošnje sezone pripravljamo v koprodukciji s festivalom SONICA (sonica.si), ki je obenem preddogodek festivala, ki bo letos potekal med 23. – 28. septembrom.
-> SONICA 2019: Varuhi / Sentinels

Selekcija #2 x Sonica | FAKA (JAR) + Warrego Valles (Slo)

FAKA sta kot kulturno gibanje leta 2015 ustanovila Fela Gucci in Desire Marea. Umetnika raziskujeta kombinacijo različnih medijev, od zvoka, performansov v živo, literature, videa in fotografije, do ustvarjanja eklektične estetike, s katero izražata svoje ideje o temah, ki so osrednjega pomena za obstoj črnih queer teles, ki navigirajo po cis-hetero-topiji post -kolonialne Afrike.

FAKA pomeni prodreti / penetrirati. Ime njunega queer gibanja in spletne strani se imenuje Siyakaka, ki se lahko prevede v lahko v “serjemo po vseh” (Vas? Svetu umetnosti? Glasbeni industriji? Transfobiji? –> Vaša domneva je tako dobra kot moja). In to je ena stvar, ki jo FAKA dobro počne – pustita vas ugibati.

Vse to je namerno, pojasnjujeta: »Imena in naslovi so vedno odraz tistega, v kar verjameva in kar želiva predstavljati. Pogosto so namreč prva stvar, s katero se nekdo poveže, preden se loti dela. FAKA pomeni točno to: yifake; insert’a; penetrate’a. Poleg odkrite spolne aluzije smo FAKA definirali kot penetracijo v prostore, ki nas izključujejo. Siyakaka je ideologija, ki se v glavnem ukvarja s politiko feminiziranega telesa v okviru cis-šampionske queer kulture.

Debitirala sta na večerih BubblegumClubbb v galeriji Hazard leta 2015, kjer sta predstavila “#Wait Lorraine: A Wemmer Pan-African Introduction to Siyakaka Feminism”. Istega leta sta izdala svojo priljubljeno odo Brendi Fassie, video posnetek z naslovom “From A Distance”. Naslednje leto (2016) je bilo zaznamovano z izdajo EP-ja Bottoms Revenge, ki je zbirka ancestralnih gqom-gospel zvokov, pa tudi njune žive instalacije “The Factory” v Stevensonovi galeriji SEX.

Njuna hibridna praksa ter zahtevna in preizprašujoča vsebina ju je pripeljala na različne mednarodne festivale – kot je 9. berlinski bienale sodobne umetnosti (2016); Festival Unsound Poljska (2016); in Vienna Festival (2017) med mnogimi drugimi. Njuna mednarodna prisotnost je zakoreninjena v neapologetski reprezentaciji črne queer kulture Južne Afrie, ki zajema intersekcijo rase, spola, spolnosti in duhovnosti.

Vendar pa FAKA ne ustvarja samo glasbe. V preteklem letu sta Gucci in Marea vplivala na modno pokrajino: ponudila sta zvočno podlago (in sedela v prvi vrsti) na predstavitvi moških oblek Donatelle Versace v AW19.

Njun prvi album bo izšel konec leta.

FB FAKA
http://www.siyakaka.com/

+
Warrego Valles (Slo)

FB WARREGO VALLES

 

Celotna selekcija 2019

FB dogodek