SELEKCIJA #3 | DRONE EMOJI (Slo) + Balans (Slo)

15.08.2019 | 20:00

V poletnih mesecih se na Mestnem trgu pred Pritličjem odvija peta sezona serije koncertov na prostem – SELEKCIJA. Na tretjem koncertu se predstavlja dva slovenska banda, ki trenutno strežeta z najbolj domislenimi pristopi v glasbi in performansu.

Debitantska plošča izvajalca_ke Drone Emoji je bila po mnenju Radia Študent plošča leta 2018. “Plošča je konglomerat nebroja različnih vplivov, referenc, stilov in glasbenih prijemov, dejanski ustvarjalec_ka za umetniškim imenom pa je enigma velikih razsežnosti. Gre za izjemen presek muzike in trendov v postfaktičnem letu 2019, ko je hkrati res vse in nič, vaporwave in samoironija sta mainstream norma, četudi sta trendovsko umrla že nekje leta 2012.”(Radio Študent, Tolpa Bumov). Drone Emoji je še ena inkarnacija glasbenega uma, ki vzame kakršnokoli zanimivo glasbo, jo oblikuje po svojem okusu in jo anonimno pošlje v svet interneta.

Balans sta nepozabni, tenočutni epični duo iz bunkerja. Nojzerski pop, improvizacijski kraut in eterični darkwave so se združili v psihedeličnem lo-fi ravnotežju. Kaotično težišče ljubljanskega art dvojca vzdržujeta Kristin Čona in Andrej Pervanje. V eksperimentalni avdio-vizualni izkušnji se poigravata s hipnotično ritmiko kitar, retro matrice in izzivalnega prepevanja o banalnostih vsakdanjega življenja, ki ga pogosto presekajo odmevajoči kriki ter ostro žvižganje. S svojim zadnjim, že tretjim dolgometražcem, ki je izšel pri ŠOP Records v maju 2019, dvojec lo-fi estetiko povezuje dadaističnimi, humornimi in angažiranimi besedili in s še večjim pogumom pri raziskovanju svojih inštrumentov in glasov. “Pisano na posluh privržencev izvirnih, tudi trendovskih muzik.” (Mladina, Balans: Bunkerpop)

 

Gradivo:
https://radiostudent.si/glasba/r%C5%A1-hit/drone-emoji-drone-emoji
http://sop-records.org/?page_id=2011
https://droneemoji.bandcamp.com/
https://balans.bandcamp.com/
https://radiostudent.si/glasba/tolpa-bumov/balans-a-vam-je-jasno