Selekcija #4 | Nina Bulatovix

01.08.2015 | 21:00

NINA BULATOVIX //

Gregor Kosi: glas
Jure Lavrin: bobni
Marko Širec: bas

Saj vsi poznate Nino, pa vseeno…

Nina Bulatovix je nastala kot upor nebulozam lokalnih politik v času priprav na Evropsko prestolnico kulture Maribor 2012 in načrtovanja prenove kulturnega centra Pekarna. V obeh projektih je prednjačil podcenjujoč in sprevržen odnos do samonikle in underground kulture. Nina je zato udarila s krikom nezadovoljstva, ogledalom praznemu besedičenju in gestikuliranju, zamaščenosti in vkalupljenosti misli. Junija 2009 je prvič nastopila na odru Gustafa v mariborski Pekarni, dan prej pa prejela grožnjo tožbe zaradi razžalitve.

Člani benda so se spoznali v čarobnem in zavitem etru Mariborskega radia Študent že leta prej, kjer so (so)delovali kot glasbeni opremljevalci, spikerji in avtorji oddaj, predvsem pa kot glasovi kreativnih godb in misli. Sooblikovali so tudi koncertni cikel naprednih rokovskih muzik SolarPulseMusic v dvorani Gustaf in nosilno delovali v Pekarni magdalenske mreže. Marko je obenem bil ena od gonilnih sil v post-kraut-rockerjih Coma Stereo, Jure je bobnal v indie-rokerskih We Can’t Sleep At Night in bratski navezi Vortex Magnolia, Gregor pa je nekaj let prej govoričil in napletal v melanholično tripaškem bendu Vojtiva 8 in kasneje v elektro-akustičnem impro kolektivu Trak47.

Bend je v zamahu pripravil ducat pesmi, odigral nekaj koncertov po rodni grudi pa i šire ter aprila 2010 na festivalu Scena posnel svoj nastop, ki je izšel na zgoščenki. Surov in udaren posnetek beleži osem pesmi iz domačijske politikantske zakladnice: Svetniki, mestni svetniki (zgodba o nakladanju, sprejemanju, odločanju), Boril se bom kot lev (peripetija o lahkotnih lažeh odločevalcev), 180% (napletanje o spremembah družbenega kurza), Ti jaz boš bom govorila sprehajal (intimni vpogled v vsakodnevno psihiatrijo), Duševne bolečine (ali o odvetniškem zaslužkarstvu), Šiki miki (in pesmica o glasovalnih mašinerijah tipa “lako čemo”), Čolni in pavi (razvojni koncepti mestne ruralnosti), Odločna (in kaj nam je na koncu koncev storiti in početi) v zaključku albuma.

Ob iskanju ljubega kruhka se je ritem sekcija odločila za selitev v Ljubljano, s čimer je prostor za vaje v Pekarni nadomestila Metelkova. Marko in Jure sta obenem postala aktivna v sint-trashy bendu Napravi mi dete in z njim obilno koncertirala; Marko je zraven gnal še matično zasedbo Coma Stereo in z njo izdal tretji album. Gregor pa je bil prepričan, da je pametovanju treba reči dovolj, in se odzval vabilu mariborskega vstajniškega župana, da prične z delom v njegovem kabinetu. Medtem se je ves čas nabiralo gradivo za Ninine zvočne dogodivščine. Zadeve so se ponovno poklopile, ko je bilo jasno, da je vstajniški župan nateg, Napravi mi dete pa preteklost. Gremo (na) novi album!

Album Jate prinaša nadaljevanje zgodbe o (samo)nategovanju. Enajst komadov je bilo posnetih v improviziranem studiu na dvodnevni seansi v Pekarni v začetku maja 2014. Album je izšel na vinilu in zgoščenki pri založbi Kapa, dosegljiv pa je tudi preko svetovnega spleta po načelu ‘plačaj, kolikor želiš’. Produkcija, miks in zvok so delo Marka Lavrina (ex: We Can’t Sleep at Night, Vortex Magnolia, Napravi mi dete).

Jate so vabilo na ples v času granitnih kock, samokandidatur, grupiranja, petja tralalajev in grizljanja žuljev z ustnic. Naslovi komadov povedo dovolj: A A, V okove, Brecht, Gobci (foreva), Ljudmila, Z obema rokama, Pridi k skupini, Psihiatrija, Iz obrazov molčečih, Topla voda, Jate.

FB dogodek