Slovenija in davčne oaze

29.03. | 18:00

Kaj so davčne oaze? Slovenska zakonodaja točne definicije ne pozna, gre pa za davčno ugodna območja izven dosega držav, ki jih najpogosteje povezujemo z izogibanjem davkom ter z drugimi davčnimi goljufijami. V zadnjih letih je število tovrstnih oaz – najpogosteje gre za manjše otoke in prekomorska območja, kamor se zaradi nižjega davčnega bremena na veliko steka denar s celega sveta – naraslo na več kot 85.

Skrivanje premoženja v davčnih oazah omogoča bogatim, da se doma, kjer ustvarjajo dobičke, izognejo plačevanju davkov, država pa je prisiljena izpad prihodka nadoknaditi z višjo davčno obremenitvijo ostalih članov družbe. Višje davke na koncu plačujemo vsi, medtem ko se premoženje najbogatejših sonči na rajskih otokih. Nekatere ocene kažejo, da se v davčnih oazah skriva čez 50 milijard evrov premoženja slovenskega izvora, zaradi česar država letno izgubi med 500 in 700 milijoni evrov davka!

Problematiko že dolgo obravnavajo številne organizacije, od EU, G20 do OECD. Na žalost resni ukrepi za boj proti izmikanju davkom na eni strani ter pranju denarja skozi davčne oaze na drugi strani doslej še niso bili sprejeti. Tako na mednarodni ravni, kjer je ključna zlasti vloga Evropske unije, kot doma bi potrebovali proaktiven pristop do te problematike, a resnejših korakov v smeri preprečevanja davčnih utaj in odtekanja blaginje v južne kraje še nismo zmogli.

Vprašanje, ki se zastavlja samo po sebi, je ZAKAJ.

O tem, kako zajeziti problematiko davčnih oaz, bomo razpravljali z naslednjimi gosti:
Luka Mesec – poslanec Levice v Državnem zboru RS
Maruša Babnik – Ekvilib inštitut
Lidija Živčič – Društvo Fokus
Oskar Komac – član Državnega sveta RS

Okroglo mizo bo povezoval Dragan Miranovič.

Vabljeni_e!

 

FB dogodek