Sociološki podkast ǀ Pogovor ob knjigi V njeni koži in romanu Noč, ko je preplava reko

23.05.2024 ǀ 18:00
Slovensko sociološko društvo v sodelovanju s Pritličjem vljudno vabi na pogovor ob knjigi »V njeni koži: Sistem skozi oči žrtev intimnopartnerskega nasilja«, ki je lani izšla pri Društvu SOS Telefon za ženske in otroke žrtve nasilja, pod pokroviteljstvom MDDSZ, ter romanu »Noč, ko je preplavala reko« pisateljice Adriane Kuči, ki je letos izšel pri založbi Litera.
Pogovor, ki bo hkrati javno snemanje Sociološkega podkasta, bo potekal v četrtek, 23. maja 2024, ob 18. uri v Pritličju v Ljubljani.
Z gostjami Sašo Car (koordinatorica za preprečevanje nasilja CSD Pomurje), Jasno Podreka (sourednica knjige V njeni koži), Adriano Kuči (pisateljica) in gostom Alojzom Sladičem (višji policijski inšpektor GPU) se bo pogovarjala Mojca Suhovršnik.
***
Na dogodku se bomo skozi vsebino obeh knjig pogovarjali o razširjenosti, značilnostih in specifikah intimnopartenrskega nasilja nad ženskami. Knjiga V njeni koži: Sistem skozi oči žrtev nasilja, ki je konec leta 2023 izšla pri Društvu SOS Telefon za ženske in otroke žrtve nasilja združuje 23 zgodb žensk različnih starosti, različnih socialnih in družbenih slojev, različnih izobrazbenih struktur, različnih prepričanj, ki pa imajo nekaj skupnega. Žal jih druži dejstvo, da so preživele izkušnjo intimnopartnerskega nasilja oziroma nasilja v družini. Ta izkušnja pa je skupna tudi protagonistki knjige Noč, ko je preplavala reko, ki je v letošnjem letu izšla pri Mladinski knjigi. Skozi perspektivo obeh del se bomo pogovarjali o tem, kaj je tisto, kar zaznamuje izkušnje nasilja za štirimi stenami, kaj pomeni biti žrtev nasilja, kako različno se s to izkušnjo lahko spopadamo in kako težko se je iz kroga nasilja izviti. Osvetlili bomo perspektivo žrtev glede vprašanja, kako se počutijo v sistemu, v primežu institucij in med postopki, ki so zanje praviloma izjemno težki in naporni. Ukvarjali se bomo tudi z vprašanjem, kaj v sistemu deluje in kaj ne, ter kako pomembna so literarna dela in izpovedi žrtev za ozaveščanje tako strokovne kot širše laične javnosti.
Vljudno vabljeni_e!