Sogodbe #7: Ljube godbe v živo

19.05.2015 | 20:00

Raznorodnim muzičistom in poglobljenim predavanjem, ki so že doslej karakterizirali glasbeni cikel Sogodbe, se v sedmi ediciji te serialke pridružuje fokus na še nekaterih drugih dimenzijah glasbe. Kolikor je ta namreč lahko glas upanja, je ta tedaj tudi glasba zatiranih in z debato na to temo bomo tudi odprli torkov večer. Sledilo bo odprtje razstave, ki bo na ogled postavila vizualne opreme nekaterih nedavnih plošč ljubljansko-svetovne založbe Glitterbeat. Tretje in finalno dejanje tega večera so Ljube godbe – nabori skladb, ki so jih na naš poziv, naj nam navedejo njim formativne in pomembne glasbe, pripravili letošnji gostje Druge godbe.

20.00: okrogla miza Glasba zatiranih
Druga godba skozi svojo tridesetletno zgodovino ni skrivala naklonjenosti do glasbe na tak ali drugačen način zatiranih in tudi na letošnjem festivalu ne bo nič drugače. Še prej pa bodo o glasbi zatiranih spregovorili publicist in navdušenec nad Latinsko Ameriko Marko Jenšterle, pisateljica, popotnica in poznavalka Afrike Sonja Porle ter etnolog in kulturni antropolog Rajko Muršič.

21.00: razstava grafičnih oprem Boštjana Pavletiča za založbo Glitterbeat
Založba Glitterbeat je za ljubitelje novih glasb, katerim je osišče Afrika, a ki jih lahko zanese tako v Veliko Britanijo kot Turčijo ali Vietnam, zagotovo eno najbolj prepoznavnih izdajateljskih torišč, o čemer priča tudi lanska nagrada za najboljšo založbo na Womexu, osrednjem sejmu glasb sveta. Za vizualno podobo številnih izdaj te založbe skrbi oblikovalec Boštjan Pavletič, ki bo poleg končnih naslovnic razstavil tudi nekatere trodimenzionalne skulpture, na katerih te naslovnice slonijo.

22.00: Ljube godbe
Na Sogodbah se že tradicionalno vrtijo žmohtne viže, za katere bodo poskrbeli bolj ali manj kar letošnji gostje. V selekciji se bodo, kot rečeno, znašle muzike po izboru naših letošnjih gostov, pa tudi njihove lastne glasbe in nenazadnje še glasbe preteklih, pa morda celo bodočih drugogodbaških muzikantov. Ljube godbe torej.

Youtube seznami predvajanja Ljuba godba: https://www.youtube.com/user/Drugagodba/playlists

Sogodbe # 7: Klub Pritličje, Ljubljana, torek, 19. maj 2015. Pričetek ob 20.00, vstop brezplačen.

FB DOGODEK