STREaMENJA 04 | PRAVICA DO PROTESTA V ČASU EPIDEMIJE [pogovor] + FRAW BLANKA + LIARA T’SONI [live act]

04.03.2021 | 20:00
_______________________________________________________________________
𝙋𝙍𝘼𝙑𝙄𝘾𝘼 𝘿𝙊 𝙋𝙍𝙊𝙏𝙀𝙎𝙏𝘼 𝙑 Č𝘼𝙎U 𝙀𝙋𝙄𝘿𝙀𝙈𝙄𝙅𝙀 [pogovor]
+
𝙁𝙍𝘼𝙒 𝘽𝙇𝘼𝙉𝙆𝘼 + 𝙇𝙄𝘼𝙍𝘼 𝙏’𝙎𝙊𝙉𝙄
[live act]
_______________________________________________________________________
[pogovor]
Epidemija je posegla v številne temeljne pravice, njihovo izvrševanje so oblasti omejile ali celo prepovedale. Pravica do mirnega zbiranja je ustavno varovana pravica, nerazdružljivo povezana s svobodo izražanja in predstavlja ključen element demokratične države. Vsakršno omejevanje pravice do zbiranja, tudi v času epidemije mora biti epidemiološko utemeljeno in časovno omejeno.
Zakaj je pravica do zbiranja za posameznike_ce in družbo pomembna, ali je tudi v tujini podobno omejena in kako bodo v pogovoru, ki ga moderira Monika Weiss, govorile
– Sanja Jovičić, European Academy of Law, Trier, Nemčija,
– Sanja Fidler, Protestival,
– Nataša Posel, Amnesty International Slovenija,
Uvodoma bo stališča Evropske komisije predstavila Nataša Goršek Mencin, vršilka dolžnosti vodje predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.
_______________________________________________________________________
𝘍𝘙𝘈𝘞 𝘉𝘓𝘈𝘕𝘒𝘈 + 𝘓𝘐𝘈𝘙𝘈 𝘛’𝘚𝘖𝘕𝘐
Kaja Janjić že več kot desetletje deluje na plesno-performativnem področju, zadnjih šest let pa se udejstvuje tudi kot glasbena ustvarjalka. Pod aliasom Fraw Blanka jo lahko zasledimo v Hip hop/Dub triu Šlagwerk, pod taktirko Tadeja Marklja, že dobro poznanega DJ Dado. Fraw Blanka deluje tudi kot solo izvajalka in trenutno pripravlja svoj prvi album Stranski Učinki, ki bo predvidoma izšel v letošnjem letu pod neodvisno založbo Munje records. Fraw Blanka je s svojo izrazito prezenco, ognjevitostjo in brezkompromisnim izborom besed ena najbolj karizmatičnih in vrhunskih hiphop ustvarjalk v našem prostoru. Poleti l. 2020 je nastopila in navdušila pred Pritličjem v okviru serije Selekcija, tokrat pa v virtualnem prostoru z vizualno mesijo Liaro T’Soni. Na gramofonih in majku se ji na odru pridružuje producent/mc Sajkoslav.
Za vizualno podlago serije skrbi grafična oblikovalka in vizualna umetnica Liara T’Soni. Liara T’soni fka Farah Sara Kurnik (roj. 2000) je ljubljanska vizualna umetnica, ki ustvarja na področju grafičnega oblikovanja in videa. Med drugim jo zanima eksperimentiranje z medijem digitalnega kolaža, v zadnjem času zelo prisotnega med vizualnimi trendi t.i. glasbenega spletnega podtalja v katerega se pogosto umešča.
Vabljeni_e k spremljanju.
POSNETEK POGOVORA:

KONCERT: