Strictly Analog Ljubljana #2

13.12.2014 | 00:00

STRICTLY ANALOG LJUBLJANA #2
:: Medijska arheologija
sobota, 13. december 2014
Poligon, Tobačna 5, Ljubljana
Vstopnine ni.

Enodnevni festival združuje analogne vizualne in zvočne ustvarjalce ter vpeljuje osrednjo temo: Medijska arheologija. Svet umetnosti je “nekoč” obhajala arhivska mrzlica, nato smo stopili po poti politično-korporativne-medijske histerije, “danes” pa napovedujemo reinterpretacijo zgodovinskih medijev, to počno tudi povabljeni umetniki in umetniške skupine, ki bodo na praktično-zabaven način v tandemih vizualno – zvočno širili meje: zvočnih praks, vizualnih reuporab, vsebinskih poudarkov in konec koncev tudi tiste narodne, saj Strictly Analog #2 tokrat gosti avstrijske, nemške, hrvaške in domače umetnike.

14h – 16h :: Filmska delavnica z OchoReSotto: Naj živi filmska rola! / Filmstock lives forever!
19h – 21h :: Okrogla miza: Medijska arheologija: Vrnitev LPejk (v angleškem jeziku), moderira Ida Hiršenfelder
Mimobežnica :: Susanne Schwarz: Wooden Record – Meat Puppet

21h – 24h :: Avdiovizualni performansi
:: Ljubljanski elektronski trio Niplodok + domači kreativni duo Kaja in Lea
:: Avstrijski vizualni umetniški studio OchoReSotto + duo Regolith z globokimi droni in prelepimi melodijami
:: Disko-nojz producent Gernot Tutner + zmagovalca javnega poziva za vizualne umetnike Vesna Krebs in Borut Kumperščak s projektom PHENAKISTOMIXER 2.0
:: Kontrast in fuzija & laserji in ledene forme & Tilen Sepič in Luka Bernetič: Melt Down

23h – 05h :: Afterparty @ Pritličje, Mestni trg 2
‡ S Ø K ‡ je elektronski glasbeni producent iz Zagreba, ki ga poznavalci poznate kot del bivšega dua How Convinient. Z lastno glasbeno produkcijo in live-actom prihaja v novo klubsko prizorišče v Ljubljani, v Pritličje, na Mestni trg 2! Za njim rola Zagrebčanka Maja Pa.

‡ S Ø K ‡
https://soundcloud.com/s_o_k
https://www.youtube.com/user/prcinaprcina

Maja Pa
https://soundcloud.com/cooliefruit

***
Filmska delavnica z OchoReSotto: Naj živi filmska rola! / Filmstock lives forever!
Vizualni umetniki in mojstri Super 8 mm kamere napovedujejo brezplačno delavnico za vse, ki vas zastarele cinematične tehnologije vržejo na rit. Pa tudi za tiste, ki bi si želeli amatersko spopasti s tehnikami, ki se uporablja pri mnogih glasbenih videih, televizijskih oglasih in filmskih projektih ter seveda pri mnogih drugih vizualnih umetniških stvaritvah.
OchoReSotto prihajajo iz Gradca in so Super8-filmarji, sodelujejo pri številnih VJ večerih, glasbenih projektih, filmskih festivalih ter drugih dogodkih.

Prijave: delavnica@ljudmila.org

19h – 21h :: Okrogla miza: Medijska arheologija: Vrnitev LPejk (v angleškem jeziku)
Medijska arheologija je izkopavanje zastarelih medijev, da bi bolje razumeli nosilce medijskih sporočil, ki jih uporabljamo danes. Na okrogli mizi bodo udeleženci razpravljali o smiselnosti uporabe analognih nosilcev, o vrnitvi LP plošč, Super 8 filmov in Polaroidov z vidika aplikacij in digitalnih nadomestkov. Okrogla miza bo namenjena manj znanim primerom iz tehnoloških podstrešij ali proto-poskusom za proizvajanje vizualnih učinkov kot so na primer Pen Point Percussion Normana McLarena ali Variophon Evgenya Sholpa. Govorili bomo o netočni in hrupni analogni estetiki, ki izkorišča estetiko napake in kritično nastopa proti generičnem (high-res) podobju.

Sogovorniki: Vesna Krebs, Borut Kumperščak in OchoReSotto
Moderira Ida Hiršenfelder

Mimobežnica :: Susanne Schwarz: Wooden Record – Meat Puppet
Na dveh 12’’ javorjevih ploščah sami, z lastnimi rokami, prsti in dlanmi podajamo navodila in pišemo zvočni zapis. Kakšne informacije lahko izluščiš iz danega medija? V kolikšni meri padeš pod njegov vpliv? Oblikuj svoj paralelni zvok z instalacijo Wooden Records!

:: VIZUALNO

OchoReSotto – 16 mm / Super8 / VJ art – Stefan, Volker in Lia so skupina umetniških ustvarjalcev iz Gradca, so Super8-filmarji in sodelujejo pri številnih VJ večerih, glasbenih projektih, filmskih festivalih ter drugih dogodkih. Odgovorni so za znamko in gibanje Strictly Analog. Njihov namen je kontinuirano opozarjanje na analogne koncepte v umetnosti in komunikaciji. Strictly Analog mreži in raziskuje alternativne / eksperimentalne ustvarjalne in komunikacijske procese v polju analognega avdia in videa.
http://ochoresotto.blogspot.com/

Vesna Krebs in Borut Kumperščak: PHENAKISTOMIXER 2.0 sta zmagovalca javnega poziva za vizualne nastope na Strictly Analog Ljubljana #2.
Phenakistomixer 2.0 nadgrajuje originalno idejo platenšpiler videomiksanja z zamenjavo digitalnega dizajniranja in printanja plošč za natančno ročno tekturno risbo, ter z uvedbo transparentnih folij, ki jih je mogoče nalagati v več nivojih. Za doseganje čimbolj noizerske izkušnje v performansu sodelujeta dva vidžeja na dveh Phenakistomixerjih, povezanih z videomikserjem starejše generacije, ki omogoča progresivno divje in surrealistične vizualne rezultate. Komisijo je prepričala konceptualna preprostost in DIY pristop: vloga gramofona je na domiseln način spreobrnjena, iz klasičnega orodja za predvajanje glasbe postane, po vzoru optičnih priprav iz časov filmske prazgodovine, vir za ustvarjanje vizualnega materiala.
http://vimeo.com/107397989

Kreativni duo Kaja in Lea, sestavljata ga arhitektka Lea Bradašević in oblikovalka Kaja Kisilak, združuje ljubezen do vizualnega, veselje do grajenja, vrtanja in rezanja ter neustavljiva želja, da si ves čas zapletata življenje. Njune vizualizacije temeljijo na igri svetlobe in senc, s katerimi ustvarjata ambient na odru, ob tem pa uporabljata včasih presenejive, včasih čisto običajne materiale, ki zaživijo v novi funkciji in podobi. Ustvarjata tudi analogne vizualije, ki so del letošnje zasnove koncertnega nastopa skupine Loudspeaker Alliance.

:: AVDIO

Niplodok – prvi slovenski acid boy band, sicer v pripravi prave plošče, za SA #2 pripravlja poseben live set, ki bo, kot je pri njih v navadi, ustvarjen s pomočjo analognih sintetizatorjev zvoka. DJ Dojaja, E.B.King in Dulash der DJ prisegajo na Roland TB-303, pač klasika.
https://soundcloud.com/scienceofuse/niplodok-live-at-k4-9-11-part1

REGOLITH sta Richie Herbst (Interstellar Rec. / Gradec) in Christian Zollner (Koma Elektronik / Berlin). Avstrijski dvojec za eksperimentalno glasbo, ki se po začetni fazi ostrega hrupa fokusira na izvajanje improviziranih zvočnih krajin v polju drona in subtilnih harmonij, ustvarjenih iz analognih modularnih sintisajzerjev, različnih efektov in ostalih naredi-sam naprav. Za seboj imata več kot 20 nastopov v različnih avstrijskih mestih.
http://regolith.klingt.org

Gernot Tutner (aka Henry Bootz) – avstrijski DJ, performer in producent, ki sledi premisi od diska do nojza!
http://tutner.mur.at/

:: AVDIOVIZUALNO

Tilen Sepič in Luka Bernetič: Melt Down – avtorja z uporabo laserja uničujeta forme iz ledu in drugih vsakdanjih materialov, razbita ter formirana svetloba, ki se tvori ob destrukciji, pa se skozi gibljive svetlobne forme v makro povečavi projecira na stene.
Melt Down se poigrava z dvema konceptoma, kontrastom in fuzijo. Reakcija dveh enot – laserja kot predstavnika tehnološko dovršenega objekta na eni ter uporaba naravnih materialov na drugi strani, se kot velika analitična povečava neposredno projecira na steno, ter skupaj z zvočno sliko, generirano iz reakcije, interpretacije ter manipulacije uporabljenih materialov, tvorila celostno AV podobo.
http://www.youtube.com/watch?v=2yFEsHjgC8A&feature=youtu.be

Več informacij o ustvarjalcih: http://wiki.ljudmila.org/Strictly_Analog_201

FB DOGODEK