TINTA | Festival stripa Ljubljana 2018

10.10.2018 | 21:00

V okviru Festivala Tinta bo v Pritličju razstavljal strip avtor in pedagog Matej Kocjan – Koco, tudi nagrajenec lanskoletnega Tintinega stripovskega natečaja. Na razstavi bo premierno predstavil svojo novo stripovsko izdajo z naslovom Drug drugemu drug, ki je plod sodelovanja z še enim družbeno odgovornim in angažiranim avtorjem – raperjem Nikolovskim. Koco je najprej ustvaril strip in predlogo zgodbe, to pa je potem Nikolovski predelal v zelo sodobno rapersko pesnitev. Tako je nastala prva slovenska knjižna rap-pripoved v stripu.

Zgodba prikazuje usode sodobnih beguncev, ki so iz različnih razlogov prisiljeni zapustiti svojo domovino in se odpraviti na tuje. Kljub očitni skušnjavi se avtorja vendarle skušata izogibati cenenemu trkanju na čustva bralcev in poceni moraliziranju, temveč se trudita prikazati ta križev pot brez olepševanja ali celo “ogrševanja”. Begunstvo je namreč že samo po sebi dovolj tragično in zato je dovolj, da se neko begunsko zgodbo prikaže takšno, kot je v resnici: brez odvečnih dodatkov in trkanja na vest, saj je že takšna, kot je, dovolj za osveščanje širšega občinstva glede te problematike in te človeške tragedije.

Na razstavi v Pritličju bo na ogled izsek iz albuma, za nameček pa nam bo na odprtju strip v živo zarapal še Nikolovski.

Več tukaj.

Organizacija: Pritličje, Zavod Stripolis in Kino Šiška. 

***

Oktober bo znova odet v stripovske barve! Prihaja festival stripa TINTA, ki v središče postavlja raznolikost in širino sodobne stripovske ustvarjalnosti s skrbno izbranim naborom zanimivih domačih in tujih gostov ter pestrim programom v obliki razstav, delavnic, predavanj, pogovorov, filmskih projekcij, stripovskega sejma, pripovedovalskih in drugih dogodkov. Festival se bo odvijal med 2. in 14. oktobrom na različnih prizoriščih v Ljubljani, razlil pa se bo tudi v Kranj in Koper.

PROGRAM | www.tinta.si/program-2018

GOSTJE | Ute Helmbold, Rotopol – Rita Fürstenau & Alice Socal (🇩🇪), Helena Klakočar, Irena Jukić Pranjić, Darko Macan, Dalibor Talajić, Ivana Armanini (🇭🇷️), Kaja Avberšek, Sanja Pocrnjić, Matej Kocjan – Koco & Nikolovski, Zoran Smiljanić & Blaž Vurnik, Marko Kociper, Ciril Horjak, Martin Ramoveš, miha ha (🇸🇮) …

PRIZORIŠČA V LJUBLJANI || Kino ŠiškaDobraVagaTrubarjeva Hisa LiteratureSlovenska kinotekaGalerija AlkatrazAKC Metelkova mestoAtrij ZRCPritličjeVodnikova domačijaTipoRenesansaMuzej Sodobne Umetnosti MetelkovaSpominski park Navje

DRUGA PRIZORIŠČA || Mergentalerjeva ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAMa, Mestna knjižnica Kranj (Kranj); Galerija Meduza (Koper)

→ VEČ INFO: www.tinta.si

→ ENG: www.tinta.si/tinta-ljubljana-comics-festival-2018/

→ SLEDITE NAM:
FB: TINTA – festival stripa
IG: www.instagram.com/tintafestival/
#tintafestival

→ VSTOP PROST (razen za dogodke v Slovenski kinoteki in delavnico Lesorez in strip)


Pri organizaciji festivalskih dogodkov smo tudi letos združili moči številni akterji domače stripovske in kulturno-umetniške scene: Kino Šiška & DobraVagaStripburger/Forum Ljubljana, VigevageknjigeMestna Knjižnica Ljubljana & Trubarjeva Hisa LiteratureAzil KnjigarnaSlovenska kinoteka, Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS, Radio Študent 89,3 MHz, Galerija Alkatraz, Kud MrežaStripolisPritličjeVodnikova domačijaSlovensko mladinsko gledališčeMuzej Sodobne Umetnosti MetelkovaDruštvo GUMBTipoRenesansaMestna knjižnica KranjLayerjeva hiša & Tam-Tam mestni plakatiObalne galerije Piran.
Podporniki: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, Javna agencija za knjigo RS.
Naslovna ilustracija: Kaja Avberšek