Transpektive | Dan vidnosti transspolnih oseb – transspolnost v literaturi

31.03.2016 | 19:00

Na Dan vidnosti transspolnih oseb (Transgender Day of Visibility – TDoV), ki se po svetu obeležuje vsako leto 31. marca, vabimo na tretji dogodek iz cikla Transpektive, in sicer na literarni večer Transspolnost v literaturi.

Dan vidnosti transspolnih oseb je, med drugim, dan posvečen proslavljanju obstoja in dosežkov transspolnih oseb, zato bomo skupaj z gostjami_i pregledale_i večino obstoječe literature s tematikami transspolnosti v slovenskem jeziku.

Pogovarjale_i se bomo s Salome, protagonitsko prve biografije o transspolni ženski v Sloveniji, z Anjo Koletnik, aktivistko_om za tematike transspolnosti iz Zavoda TransAkcija in s Suzano Tratnik, pisateljico in prevajalko, ki je med drugim v slovenščino prevedla nekatera osrednja dela transspolnih študij, transfeminizma in študij spolov avtoric_jev Kate Bornstein, Leslie Feinberg, Pat Califia, Judith Butler itd. Pogovor bo moderirala Eva Gračanin.

Dogodek bo hkrati predstavitev nove publikacije Vsi spoli so resnični, obširne brošure, ki naslavlja večino bistvenih področjih v življenju transspolnih in cisspolno nenormativnih besed, ki so jo prevedle_i in priredile_i Ana Grm, Anja Koletnik in Martin Gramc, izdalo pa jo je Društvo Legebitra.

***

Cikel dogodkov Transpektive v sodelovanju s Pritličjem pripravlja Zavod Transfeministična Iniciativa TransAkcija, ki deluje za podporo, informiranje, opolnomočenje in zavezništvo transspolnih oseb v Sloveniji. Transpektive v Pritličje prinašajo kulturne, izobraževalne, filmske in literarne vsebine, ki iz različnih zornih kotov obravnavajo tematike transspolnosti, in, kar je še posebej pomembno, katere ustvarjajo transspolne aktivistke_i, umetnice_ki, torej transspolne osebe same. Obljubljamo zanimive goste_je, nova znanja, predvsem pa priložnosti za aktivno sodelovanje pri ustvarjanju prostorov in diskurzov, ki so vključujoči in spoštljivi do transspolnih oseb.

Vabljene_i!

***