Transpektive | Pride of Ukraine: ogled filma in pogovor s transspolno režiserko in filmsko ustvarjalko Michelle Emson

24.02.2016 |19:00

Na prvem dogodku iz sklopa Transpektive si bomo ogledale_i dokumentarni film o paradi ponosa v Ukrajini, ogledu pa bo sledil pogovor z režiserko filma, Michelle Emson. Dogodek bo potekal v angleščini, z Michelle Emson pa se bo pogovarjala Ana Grm iz Zavoda TransAkcija.

Michelle Emson je javno razkrita transspolna ženska, priznana javna govorka, predana tehnologinja in aktivistka za človekove pravice, ustvarjalka dokumentarnih filmov, ki deluje na področju zagovorništva in izobraževanja o pravicah LGBTI oseb.

Pride of Ukraine (2015) pripoveduje zgodbo o paradi ponosa »KyivPride«, začenši s prvim poskusom tamkajšnje LGBT skupnosti, da povzdigne svoj glas in da vladi vedeti, da obsajajo in so vredne_i spoštovanja. Sestavljen je iz intervjujev z akivistkami_i in njihovimi zaveznicami_ki iz Ukrajine, Kanade in Nemčije ter iz posnetkov dogodkov KyivPride-a iz leta 2012, uspešne parade 2013 in odpovedi parade 2014.

***
O Transpektivah

S tem dogodkom odpiramo cikel dogodkov Transpektive, ki ga v sodelovanju s Pritličjem pripravlja Zavod Transfeministična Iniciativa TransAkcija, ki deluje za podporo, informiranje, opolnomočenje in zavezništvo transspolnih oseb v Sloveniji. Transpektive v Pritličje prinašajo kulturne, izobraževalne, filmske in literarne vsebine, ki iz različnih zornih kotov obravnavajo tematike transspolnosti, in, kar je še posebej pomembno, katere ustvarjajo transspolne aktivistke_i, umetnice_ki, torej transspolne osebe same. Obljubljamo zanimive goste_je, nova znanja, predvsem pa priložnosti za aktivno sodelovanje pri ustvarjanju prostorov in diskurzov, ki so vključujoči in spoštljivi do transspolnih oseb. Vabljene_i!

***

The film tells the story of KyivPride, the first attempt of the Ukrainian LGBT community to rise up and make their voice be heard by the government. The documentary also includes interviews with activists and allies from Ukraine, Canada and Germany, as well as footage from KyivPride events in 2012, the successful march in 2013, and to the cancellation of the 2014 march.

Michelle Emson is an openly-out transwoman, accomplished public speaker, devout technologist, committed human rights activist, documentary filmmaker, LGBTI advocate and educator.