V postelji z neokonservativnimi gibanji

17.01.2017 | 18:00

Vabljeni na okroglo mizo “V postelji z neokonservativnimi gibanji”, ki bo potekala v torek, 17. 1., ob 18.00 v Pritličju.

Z Barbaro Rajgelj, pravnico in aktivistko na področju človekovih pravic, Jožetom Vogrincem, sociologom kulture in medijev, Metko Mencin Čeplak, psihologinjo na področju sociale in politike, in Niko Kovač, ustanoviteljico Inštituta 8. marec, se bo pogovarjal Anej Korsika, član programskega odbora Inštituta 8. marec.

V leto 2016 smo zakorakali z grenkim priokusom rezultata referenduma o izenačitvi pravic istospolnih in raznospolnih partnerjev. Na zadnjem poreferendumskem soočenju so glavni akterji napovedali svoj vstop v politično sfero; institucionalni napad na reproduktivne pravice se je tekom leta stopnjeval: molitve pred porodnišnico, projiciranje filmov proti splavu na Prešernovem trgu in pristajanje medijev na diskurz skrajnih desnih gibanj dajejo občutek, da so neokonservativna gibanja pronicala v vsako poro našega življenja — tako pri nas kot tudi v tujini. Na Poljskem, kjer je pravica do abortusa že tako zelo omejena, so se morale ženske boriti proti popolni prepovedi umetne prekinitve nosečnosti. Ameriške volitve, ki so močno zaznamovale celotno leto 2016, pa so s kandidaturo in poznejšo kontroverzno zmago milijonarja in poslovneža Donalda Trumpa odprle nov prostor javnega diskurza, ki dopušča izrazit seksizem in ksenofobijo.

V Inštitutu 8. marec smo prepričani, da je skrajni čas, da začnemo jasno artikulirati družbeno situacijo, v kateri smo se znašli, in storimo vse, da jo presežemo. Z veseljem napovedujemo letnik “V postelji z neokonservativizmom”, v okviru katerega se bomo lotili vsega: od mitov o teoriji spola do abortusa.

Inštitut 8. marec je inštitut, ki v svojem delovanju proučuje različne oblike družbene podrejenosti, pri čemer trenutno družbeno stanje proučuje predvsem skozi vstop v polje delovanja neokonservativnih družbenih gibanj in praks, ki jih ta uporabljajo.

Vabimo vas tudi na novinarsko konferenco, ki bo isti dan potekala ob 11.00 v Pritličju.

FB dogodek

 

POSNETEK POGOVORA