Vzhodno od queera ali Kjer ga najdeš #14 | Gentleman Jack

24.10. 2019| 19:00

‘Vzhodno od queera ali Kjer ga najdeš’ v precep vzame pojav, izdelek, osebnost, prostor, lik, gibanje in premisli, kako kulturni, družbeni stroj z obrati v produkciji ali zasuki v recepciji združuje, razdružuje spolne, kulturne, pa rasne, razredne antagonizme, agonizme in kaj od njih ostaja, vztraja.

V precepu:

Gentleman Jack
(Sally Wainwright, 2019– , 60 min)

Že v prvi epizodi ‘Gentleman Jack’ je jasno, da je Anne Lister – igra jo Suranne Jones – neponovljiva oseba in osebnost. Serija – skupni podvig BBC in HBO – pripoveduje njeno izjemno resnično zgodbo. Lister se je uprla normam zgodnjega 19. stoletja. Bila je posestnica, podjetnica, popotnica. Bila je razgledana, študirala je anatomijo in kirurgijo v Parizu, načrtovala je gradnjo premogovnikov. Lister štejejo za ‘prvo moderno lezbijko’. Z lokalno dedinjo Ann Walker sta si v cerkvi intimno izmenjali poročna prstana in živeli intimno poročeni do konca svojih dni. Kot da gradiva za dramatizacijo ne bi bilo dovolj, so tu še njeni dnevniki. Lister je izčrpno beležila življenjske podrobnosti, za štiri milijone besed jih je. Sklopi beležk, še posebno tisti, ki se nanašajo na ljubimke in seks, so kodirani, kodo sestavljajo matematični simboli, ločila, grška abeceda. Dobro stoletje po njeni smrti so kodo razvozlali in dnevniki so čakali na interpretacijo. Serija obsega 18 mesecev, v katerih Lister zapeljuje Walker, da bi z njenim premoženjem konsolidirala posest-podjetje. Moderna lezbijka pred modernimi lezbijkami? Razredno-privilegirani beli feminizem pred razredno-privilegiranim belim feminizmom? Nazaj v prihodnost.
(The Economist)

V pogovoru:

Suzana Tratnik

Čeprav ne lovi teoretskih bližnjic, Suzana Tratnik hitro zadane v bistvo. Ko se ne angažira na področju pisanja in prevajanja, sociologije in antropologije spolov ter aktivizma, dela z ‘nelagodjem v kulturi’ in si od leta 1982 vestno zapisuje svoje sanje (to je njena najobsežnejša (neizdana) knjiga).

Snuje, povezuje:
Dražen Dragojević

Ilustracija:
Žiga Tomori
Animacija:
Anja Romih

***

Boj je, pravijo, resničen. Ostaja, vztraja, dodajmo. Tudi ko bodo pravice pravične in poroke poročene – #utopija – kulturni boj bo, dokler bo ‘nelagodje v kulturi’. Boj zoper normativno. Normativno, če ne drugače, spontano, strukturno normira. Osi so jasne, ločnice zabrisane, presečišča, uganili ste, nelagodna – moško in drugo, hetero in drugo, L in G in B in T in Q in I in drugo … pa mainstream in drugo, underground in drugo … tako gor in dol po spolu, kulturi, pa naprej in nazaj k rasi, razredu – normativno normira to, kar mu je zunanje in notranje. Odrine, potlači, zamolči, prilasti, spregleda, pozabi, očisti … To, kar normira, ostaja, vztraja nekje vzhodno od queera.

FB dogodek