Vzhodno od queera ali Kjer ga najdeลก I Zgodovina seksualnosti: Priznanja mesa

09.06.2021ย ย |ย 19:00

‘Vzhodno od queera ali Kjer ga najdeลก’ v precep vzame pojav, izdelek, osebnost, prostor, lik, delo in iลกฤe, raziลกฤe preseฤiลกฤa queer-ne-queer, mainstream-ne-mainstream kulture in druลพbenih antagonizmov, razrednega, spolnega, rasnega.
V precepu:
๐— ๐—ถ๐—ฐ๐—ต๐—ฒ๐—น ๐—™๐—ผ๐˜‚๐—ฐ๐—ฎ๐˜‚๐—น๐˜. ๐—ญ๐—ด๐—ผ๐—ฑ๐—ผ๐˜ƒ๐—ถ๐—ป๐—ฎ ๐˜€๐—ฒ๐—ธ๐˜€๐˜‚๐—ฎ๐—น๐—ป๐—ผ๐˜€๐˜๐—ถ: ๐—ฃ๐—ฟ๐—ถ๐˜‡๐—ป๐—ฎ๐—ป๐—ท๐—ฎ ๐—บ๐—ฒ๐˜€๐—ฎ
26. avgust 1974. Michel Foucault dokonฤa Nadzorovanje in kaznovanje. Istega dne priฤne s pisanjem Zgodovine seksualnosti. Obsegala naj bi ลกest knjig. Volja do vednosti. Meso in telo. Otroลกka kriลพarska vojna. ลฝenska, mati, histeriฤarka. Perverzneลพi. Populacije in rase. Maj 1975. Puลกฤava v Kaliforniji, gejevsko osvobojeno ozemlje. Foucault na tripu. LSD oz. acid v pismih oznaฤi kot ลพivljenjski dogodek, dogodek, ki bo radikalno spremenil njegov odnos do maja 1968, seksualnosti in njene zgodovine, etike in politike sebe, oblasti in neoliberalizma. 1976 izide Volja do vednosti, Uporaba ugodij in Skrb zase, druga in tretja knjiga Zgodovine seksualnosti ลกele 1984. Priznanja mesa ostanejo nedokonฤana, junija 1984 Foucault umre za posledicami aidsa. Priznanja mesa so rezultat desetletnih raziskav premen krลกฤanske morale glede na antiฤno moralo, razvoja odnosa subjekta do samega sebe na podlagi razliฤnih tehnik sebe in vodenja drugih. Kako je seksualnost zvezana z oblastjo in resnico? ฤŒe je zgodovinska, ali je moลพna onkraj meลกฤanske heteropatriarhalnosti? Kako je Foucault pristal v objemu neoliberalizma? Zakaj ni konca foucaultovskim vojnam, vojnam za Foucaulta? Katera so Foucaultova nihanja, zablode? Kako reลกiti Foucaulta pred samim sabo? S psihoanalizo? Kaj pravi Mladen Dolar, ki je bil ob pravem ฤasu na pravem kraju in Foucaulta posluลกal, ne da bi bil posluลกen?
V pogovoru:
๐— ๐—น๐—ฎ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐——๐—ผ๐—น๐—ฎ๐—ฟ
ฤŒeprav ne lovi teoretskih bliลพnjic, Mladen Dolar hitro zadane v bistvo. Ko se ne angaลพira na podroฤju Foucaulta, Hegla, Lacana, Marxa, Freuda in ลกe pa ลกe koga, dela z ‘nelagodjem v kulturi’ ter spi in najbrลพ sanja, v povpreฤju 7 ur.
Ob izidu:
๐— ๐—ถ๐—ฐ๐—ต๐—ฒ๐—น ๐—™๐—ผ๐˜‚๐—ฐ๐—ฎ๐˜‚๐—น๐˜. ๐—ญ๐—ด๐—ผ๐—ฑ๐—ผ๐˜ƒ๐—ถ๐—ป๐—ฎ ๐˜€๐—ฒ๐—ธ๐˜€๐˜‚๐—ฎ๐—น๐—ป๐—ผ๐˜€๐˜๐—ถ ๐Ÿฐ: ๐—ฃ๐—ฟ๐—ถ๐˜‡๐—ป๐—ฎ๐—ป๐—ท๐—ฎ ๐—บ๐—ฒ๐˜€๐—ฎ. Prevedla Suzana Koncut. (ล KUC, 2020)
Rezultat desetletnih raziskav premen krลกฤanske morale glede na antiฤno moralo, razvoja odnosa subjekta do samega sebe na podlagi razliฤnih tehnik sebe in vodenja drugih.
๐—ฃ๐—ผ๐˜€๐—ฒ๐—ฏ๐—ป๐—ฎ ๐—ฝ๐—ผ๐—ป๐˜‚๐—ฑ๐—ฏ๐—ฎย โžก๏ธ
Ob nakupu knjige v juniju 2021 zaloลพba podari:
๐— ๐—ฎ๐˜๐—ต๐—ถ๐—ฒ๐˜‚ ๐—Ÿ๐—ถ๐—ป๐—ฑ๐—ผ๐—ป: ๐—ž๐—ฎ๐—ท ๐—ฝ๐—ผ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ถ ๐—น๐—ท๐˜‚๐—ฏ๐—ถ๐˜๐—ถ. Prevedel Brane Mozetiฤ. (ล KUC, 2018)
Delno avtobiografski roman o intimnem odnosu z Michelom Foucaultom.
Kurator-moderator:
Draลพen Dragojeviฤ‡
Ilustrator:
ลฝiga Tomori
Producenta:
Zaloลพba ล KUC
Pritliฤje