Vzhodno od queera ali Kjer ga najdeš I Zgodovina seksualnosti: Priznanja mesa

09.06.2021  19:00

‘Vzhodno od queera ali Kjer ga najdeš’ v precep vzame pojav, izdelek, osebnost, prostor, lik, delo in išče, razišče presečišča queer-ne-queer, mainstream-ne-mainstream kulture in družbenih antagonizmov, razrednega, spolnega, rasnega.
V precepu:
𝗠𝗶𝗰𝗵𝗲𝗹 𝗙𝗼𝘂𝗰𝗮𝘂𝗹𝘁. 𝗭𝗴𝗼𝗱𝗼𝘃𝗶𝗻𝗮 𝘀𝗲𝗸𝘀𝘂𝗮𝗹𝗻𝗼𝘀𝘁𝗶: 𝗣𝗿𝗶𝘇𝗻𝗮𝗻𝗷𝗮 𝗺𝗲𝘀𝗮
26. avgust 1974. Michel Foucault dokonča Nadzorovanje in kaznovanje. Istega dne prične s pisanjem Zgodovine seksualnosti. Obsegala naj bi šest knjig. Volja do vednosti. Meso in telo. Otroška križarska vojna. Ženska, mati, histeričarka. Perverzneži. Populacije in rase. Maj 1975. Puščava v Kaliforniji, gejevsko osvobojeno ozemlje. Foucault na tripu. LSD oz. acid v pismih označi kot življenjski dogodek, dogodek, ki bo radikalno spremenil njegov odnos do maja 1968, seksualnosti in njene zgodovine, etike in politike sebe, oblasti in neoliberalizma. 1976 izide Volja do vednosti, Uporaba ugodij in Skrb zase, druga in tretja knjiga Zgodovine seksualnosti šele 1984. Priznanja mesa ostanejo nedokončana, junija 1984 Foucault umre za posledicami aidsa. Priznanja mesa so rezultat desetletnih raziskav premen krščanske morale glede na antično moralo, razvoja odnosa subjekta do samega sebe na podlagi različnih tehnik sebe in vodenja drugih. Kako je seksualnost zvezana z oblastjo in resnico? Če je zgodovinska, ali je možna onkraj meščanske heteropatriarhalnosti? Kako je Foucault pristal v objemu neoliberalizma? Zakaj ni konca foucaultovskim vojnam, vojnam za Foucaulta? Katera so Foucaultova nihanja, zablode? Kako rešiti Foucaulta pred samim sabo? S psihoanalizo? Kaj pravi Mladen Dolar, ki je bil ob pravem času na pravem kraju in Foucaulta poslušal, ne da bi bil poslušen?
V pogovoru:
𝗠𝗹𝗮𝗱𝗲𝗻 𝗗𝗼𝗹𝗮𝗿
Čeprav ne lovi teoretskih bližnjic, Mladen Dolar hitro zadane v bistvo. Ko se ne angažira na področju Foucaulta, Hegla, Lacana, Marxa, Freuda in še pa še koga, dela z ‘nelagodjem v kulturi’ ter spi in najbrž sanja, v povprečju 7 ur.
Ob izidu:
𝗠𝗶𝗰𝗵𝗲𝗹 𝗙𝗼𝘂𝗰𝗮𝘂𝗹𝘁. 𝗭𝗴𝗼𝗱𝗼𝘃𝗶𝗻𝗮 𝘀𝗲𝗸𝘀𝘂𝗮𝗹𝗻𝗼𝘀𝘁𝗶 𝟰: 𝗣𝗿𝗶𝘇𝗻𝗮𝗻𝗷𝗮 𝗺𝗲𝘀𝗮. Prevedla Suzana Koncut. (ŠKUC, 2020)
Rezultat desetletnih raziskav premen krščanske morale glede na antično moralo, razvoja odnosa subjekta do samega sebe na podlagi različnih tehnik sebe in vodenja drugih.
𝗣𝗼𝘀𝗲𝗯𝗻𝗮 𝗽𝗼𝗻𝘂𝗱𝗯𝗮 ➡️
Ob nakupu knjige v juniju 2021 založba podari:
𝗠𝗮𝘁𝗵𝗶𝗲𝘂 𝗟𝗶𝗻𝗱𝗼𝗻: 𝗞𝗮𝗷 𝗽𝗼𝗺𝗲𝗻𝗶 𝗹𝗷𝘂𝗯𝗶𝘁𝗶. Prevedel Brane Mozetič. (ŠKUC, 2018)
Delno avtobiografski roman o intimnem odnosu z Michelom Foucaultom.
Kurator-moderator:
Dražen Dragojević
Ilustrator:
Žiga Tomori
Producenta:
Založba ŠKUC
Pritličje