Vzhodno od queera ali Kjer ga najdeš #11 | Obrazno prepoznavanje

22.05.2019 | 19:00

‘Vzhodno od queera ali Kjer ga najdeš’ v precep vzame pojav, izdelek, osebnost, prostor, lik, gibanje in premisli, kako kulturni, družbeni stroj z obrati v produkciji ali zasuki v recepciji združuje, razdružuje spolne, kulturne, pa rasne, razredne antagonizme, agonizme in kaj od njih ostaja, vztraja.

V precepu:
Obrazno prepoznavanje

Študija z univerze v Stanfordu – ki ugotavlja, da računalniški algoritem z 81-odstotno natančnostjo za moške in 74-odstotno natančnostjo za ženske razlikuje med tem, kdo je homo in kdo hetero – poraja vprašanja o biološkem izvoru spolne usmeritve, etiki tehnologije obraznega zaznavanja in potencialu sorodne programske opreme, da krši pravico ljudi do zasebnosti ali da se jo zlorabi za gonjo zoper LGBT skupnost. (The Guardian)

V pogovoru:
Nika Mahnič

Čeprav ne lovi teoretskih bližnjic, Nika Mahnič hitro zadane v bistvo. Ko se ne angažira na področju vloge velikega podatkovja za rast profita in nadzor prebivalstva oz. prevprašuje politično delovanje v času algoritmičnih sistemov, ki nas vedno bolj učinkovito prepričujejo, kako živeti, dela z ‘nelagodjem v tehnokulturi’ ter poje in pleše.

Snuje, povezuje:
Dražen Dragojević

Ilustracija:
Žiga Tomori
Animacija:
Anja Romih

***

Boj je, pravijo, resničen. Ostaja, vztraja, dodajmo. Tudi ko bodo pravice pravične in poroke poročene – #utopija – kulturni boj bo, dokler bo ‘nelagodje v kulturi’. Boj zoper normativno. Normativno, če ne drugače, spontano, strukturno normira. Osi so jasne, ločnice zabrisane, presečišča, uganili ste, nelagodna – moško in drugo, hetero in drugo, L in G in B in T in Q in I in drugo … pa mainstream in drugo, underground in drugo … tako gor in dol po spolu, kulturi, pa naprej in nazaj k rasi, razredu – normativno normira to, kar mu je zunanje in notranje. Odrine, potlači, zamolči, prilasti, spregleda, pozabi, očisti … To, kar normira, ostaja, vztraja nekje vzhodno od queera.

***
FB dogodek