TI & DNS | O dostopu do informacij javnega značaja

03.12.2018 | 18:00

Transparency International Slovenia vas v sodelovanju z Društvom novinarjev Slovenije vabi na okroglo mizo z naslovom »Zakaj se država in parlamentarci še vedno igrajo skrivalnice z javnostjo?«. Okrogla miza bo v ponedeljek, 3. decembra 2018, ob 18.00 v kavarni Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana, kot osrednji dogodek ob letošnjem Mednarodnem dnevu boja proti korupciji 9. decembra.

K sodelovanju v razpravi smo povabili Mojco Prelesnik, informacijsko pooblaščenko, dr. Igorja Šoltesa, evropskega poslanca, novinarko Anuško Delić (Oštro), novinarja Uroša Škerla Krambergerja in Klemna Košaka (Dnevnik). V razpravi bo sodeloval tudi Sebastijan Peterka (TI Slovenia).

Okroglo mizo bo povezoval Aleš Kocjan, novinar časnika Večer.

Vprašali se bomo, zakaj se državne institucije, kljub temu, da se je pravica do dostopa do informacij javnega značaja v Sloveniji že dodobra “prijela”, še vedno upirajo razkrivanju pomembnih informacij. Tako je bilo v primeru Zavoda za blagovne rezerve RS, ki mu je razkritje pogodb povezanih z nakupom žičnate ograje, na pobudo Transparency International Slovenia naložilo upravno sodišče v nedavni sodbi. Razkritju splošnih mesečnih izdatkov so se uprli tudi evropski poslanci, njihovo odločitev pa je potrdilo sodišče EU. Zelo odmevno je bilo tudi upiranje Banke Slovenije proti vpogledu javnosti in nadzornih institucij v njeno delovanje. Ali se evropski parlamentarci upravičeno upirajo? Kakšni so standardi in trendi glede dostopa javnosti do informacij o porabi javnega denarja? Se izboljšujejo? Kako je v mednarodnem prostoru, v katerem preiskujejo novinarji?

Dogodek poteka v sklopu Dnevov integritete 2018, več na: http://transparency.si/8-novice/400-dnevi-integritete-2018

FB dogodek