Zakotja literature: V Bazenu | Predstavitev romana Nataše Sukič

07.05. | 19:30

O romanu Bazen (Litera, 2018) in temah, ki jih odpira, se bo Suzana Tratnik pogovarjala z avtorico Natašo Sukič in sociologinjo dr. Tanjo Rener.

V pogovoru se bomo posvetile_i literarno pregnetenim oblikam bivanja v družini, odraščanju in iskanju sebe v alternativnih skupnostih. Dotaknile_i se bomo vgraviranega zapisa »prvotnega besedila življenja«, kakor ga je označil Cankar, pa tudi širitve meja družine in pojmovanja skupnosti, njenega predrugačenja, anomalij in neomajne istosti. Zajemale_i pa bomo iz Bazena Nataše Sukič, njenega novega romana, ki je nominiran za letošnjega kresnika.

Odlomek iz romana:
»Mama je nesmrtno zaljubljena v Rusijo, prepričana je, da bom kariero pianistke nadaljevala v Bolšoj teatru, vem, da bo tako,reče, če bom dobila golubajo, jo izsiljujem in si poskušam predstavljati veter, kako zvija vse tiste krivenčaste breze v ruski tundri in tajgi, in vse tisto ivje na premraženih drevesih in slavno srebrno modro rusko mačko, ki se ves čas smeji; ooo, Bolšoj teater in russkiye golubye koshki, se smehlja, potem lahko v miru tudi umrem, še reče mama v zanjo značilnem dramatičnem tonu.«

Nataša Sukič (1962, Ljubljana) je diplomantka elektrotehnike. Živi in dela v Ljubljani kot pisateljica, lezbična in politična aktivistka in ena prvih didžejk na našem prostoru. Objavila je dve kratkroprozni zbirki: Desperadosi in nomadi (Škuc-Vizibilija, 2005) in Otroci nočnih rož (Škuc-Vizibilija,2008); štiri romane: Molji živijo v prahu (Škuc-Vizibilija, 2010), Kino (Litera, 2013), Piknik (Škuc-Vizibilija , 2015) in Bazen (Litera, 2018) in radijsko igro Slepi tir (Radio Slovenija, 2011). Njene kratke zgodbe so prevedene v več tujih jezikov (v angleščino, italijanščino, španščino, srbščino, hrvaščino, makedonščino). Bila je nominirana za fabulo (finalistka) za nagrado za kratko prozo fabula in z najnovejšim romanom že tretjič za nagrado kresnik.

Tanja Rener je zaslužna profesorica Univerze v Ljubljani in redna profesorica za sociologijo družine in sociologijo spolov na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Predava na dodiplomski in podiplomski ravni sociologijo družin, sociologijo vsakdanjega življenja, alternative družbenega razvoja in sociologijo spolov. Vabljena predavanja je imela na univerzah v Italiji, Rusiji, ZDA, Indiji, Cipru in Bolgariji. Raziskovalno deluje v Centru za socialno psihologijo, kjer se najbolj posvečajo raziskavam mladine in obrobnih družbenih skupin. Bila je nacionalna koordinatorica za študije mladine in študije spolov pri Svetu Evrope. Vodila je domače in mednarodne raziskovalne projekte. Je urednica, avtorica in soavtorica več knjižnih izdaj in številnih člankov, med njimi: Yugoslav Women in Politics (Calif. Univ. Press, 1986), Back to the Future (Routledge,1998), Družine, različne, enakopravne (Vitrum, 1996), Youth in Slovenia (1998), The Deconstruction of Youth (Council of Europe, 2001), Le radici e le ali (Qualecultura, 2005), Družine in družinsko življenje v Sloveniji (Annales, 2006), Novo očetovstvo v Sloveniji (2008), Slovenia: from state Feminism to back vocals (2016, skupaj z A. Kralj), Take it Personally: Three Generations’ Biographies..(2016, skupaj z J. Sapru), Otroci, družine in distributivna pravičnost – svetovno-sistemska perspektiva (2018, v tisku, skupaj z A. Kralj).