Dober večer, Slovenija z Borutom Mekino | gosta Samo Tomšič in Sami Khatib

16.02.2015 | 20:00

Vabimo vas na prvega izmed odslej rednih mesečnih pogovorov v živo Dober večer, Slovenija, ki jih bo vodil novinar Mladine Borut Mekina. Tokrat v berlinski zasedbi: dr. Samo Tomšič iz Humboldtove univerze in posebni gost dr. Sami Khatib iz Freie Universität. O Evropi, Grčiji, Marxu in Merklovi. O novih starih slovenskih hlapcih. O nujnosti Levice. O usnju in spolnosti? Morda.

Pogovor se začne ob 20.00, v kulturnem centru Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana, zraven Magistrata.

Samo Tomšič je doktoriral na oddelku za filozofijo Univerze v Ljubljani. V preteklih letih je raziskoval na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU, Jan van Eyck Academie v Maastrichtu in na Inštitutu za nemško književnost Humboldtove univerze v Berlinu, kjer trenutno dela v okviru interdisciplinarnega laboratorija “Podoba Vednost Oblikovanje”. V slovenščini je objavil dve knjigi o filozofskem in političnem pomenu psihoanalize ter številne prevode nemških in francoskih avtorjev iz področja filozofije.

Sami Khatib je doktoriral na berlinski Freie Universität. V svojem doktorskem delu se posveča politični filozofiji Walterja Benjamina, s posebnim poudarkom na pojmu mesijanskega. V svojem raziskovanju kombinira dediščino nemške kritične teorije, marksizma in psihoanalize. Sami je bil več let aktiven član nemskega protifašističnega gibanja. Trenutno se aktivno ukvarja s problematiko dolžniških ekonomij in kapitalistične časovnosti.

Borut Mekina je sprva hotel postati veleposlanik na Portugalskem, kjer ni veliko dela. Zato je študiral mednarodne odnose in magistriral iz evropskih študij na Centralno Evropski univerzi v Budimpešti. Ker se mu načrt ni izšel, je moral sprva postati novinar Večera. Nato pa najboljši novinar najboljšega tednika v državi – Mladine. V prostem času je elektrotehnik, vedno pa si je želel voditi pogovore v živo. Po nastanku kulturnega centra Pritličje se mu je želja uresničila: povabili so ga, da vodi čisto pravi tokšov z imenom Dober večer, Slovenija.

FB DOGODEK