Kinodvorana | Alipato: Kratko življenje ogorka – projekcija

07.04.2019 | 19:30

Alipato: Kratko življenje ogorka
Festivalsko ogrevanje s projekcijo filma Alipato: Kratko življenje ogorka (Khavn, Filipini/Nemčija, 2016, barvni, 87′, angleški podnapisi)

***

»Nebrzdan film in bomba v vseh pomenih besede, ki od razdiralne norosti in svobode poka po šivih /…/. Alipato je filmsko dejanje. Najbolj nor, najbolj pankerski, najbolj političen film.«
(obrazložitev ob posebni nagradi žirije na Mednarodnem filmskem festivalu v Ženevi)

Mondomanila, megalopolis slumov, leto 2031. Tolpa uličnih otrok, ki kradejo in morijo za preživetje, pa tudi za zabavo, načrtuje rop centralne banke. Rop se ponesreči, ukradeni denar izgine in vodja tolpe gre za zapahe. Ko se 28 let kasneje vrne na svobodo, so otroci že odrasli. Radi bi vedeli, kam je izginil njihov plen. Medtem ko šef molči, začne nekdo ubijati člane tolpe. Preživeli sumijo, da je morilec eden izmed njih.

Multitalentirani enfant terrible filipinskega filma, režiser, glasbenik, poet in filmski aktivist Khavn De La Cruz, je posnel edini možen odgovor na kaotično nasilje in perverzno brezvladje svoje dežele. Alipato, “maščevalna odiseja v svetu brez prihodnosti”, je halucinantna, sarkastična, ultranasilna in skrajno originalna gverilska saga o življenju v manilskih slumih. Divje brezkompromisna vizija družbeno angažiranega filma za gledalca drznega in svobodnega duha.

Khavn De La Cruz prihaja v Ljubljano kot gost 6. Festivala žanrskega filma KURJA POLT (9.–14. 4. 2019), kjer bo predstavil svoja najnovejša filma Bamboo Dogs in Balangiga: Howling Wilderness ter uprizoril kino-koncert This Is Not A Lost Film By Khavn.

V sodelovanju z Društvom filmskih kritikov FIPRESCI in Festivalom žanrskega filma KURJA POLT.

***

FB dogodek