Kinodvorana | #EkstremnoSlovensko – pogovori z ustvarjalkami

16.06.2019 | 20:00

Kinodvorana:
#EkstremnoSlovensko – pogovori s slovenskimi filmskimi ustvarjalkami
Predstavitev publikacije in pogovor z avtorji

Ekipa nekdanjega Kina Udarnik, ki je svoja vrata ponovno zaprl konec leta 2015, je takoj, ko je bila izgnana z Grajskega trga 1, kot odgovor na to, da je drugo največje mesto v Sloveniji ponovno ostalo brez mestnega kina, koncipirala in nadgradila projekt Mobilni Udarnik. Prve projekcije Mobilnega Udarnika so bile izvedene na mariborskem vinskem griču Piramida, kjer se je med drugim odvrtel tudi film Urše Menart Kaj pa Mojca? Ta je s svojo zgodbo o ustvarjalkah in ženskih likih v zgodovini slovenskega filma pomenil eno od inspiracij za oblikovanje serije pogovorov s slovenskimi filmskimi ustvarjalkami, ki smo jo poimenovali #EkstremnoSlovensko. Prva gostja pogovorov je bila takratna dobitnica nagrade Prešernovega sklada Katarina Stegnar, ki smo jo gostili na dan žena 8. marca, 2016.

Od takrat do letos, ko se serija zaključuje z izdajo knjižnega zbornika vseh pogovorov v zbirki Mala garažna knjižnica Fundacije Sonda, je urednik knjižice, filmski kritik Žiga Brdnik s sovoditeljema Miho Horvatom in Renejem Puharjem nanizal 17 pogovorov, ki so potekali na različnih lokacijah po Mariboru in Sloveniji. Na filmsko debato so povabili nekatera najbolj vidna imena slovenskega filma, kot sta Milena Zupančič in Majda Širca, vzhajajoče zvezde, kot sta Maruša Majer in Špela Čadež, izkušene dame slovenskih ekranov in odrov, kot sta Milada Kalezić in Alenka Cilenšek, manj poznane, a zato nič manj spoznavanja vredne ustvarjalke, kot so Ema Kugler, Ana Pečar in Dafne Jemeršič, novo generacijo slovenskih filmark, ki končno dobivajo priložnosti za celovečerne projekte, kot sta Sonja Prosenc in Urša Menart, ter mlade upe slovenskega filma, kot je Petja Golec Horvat.

Tako je nastal iskriv, udaren, raznolik in zabaven pregled ženskega filmskega ustvarjanja v zadnjih letih, ki daje besedo in glas spregledanemu delu zgodovine slovenskega filma. In končni rezultat? Naše Mojce nikakor niso “kekci”, še manj pa Rožleti!
Na dogodku v Pritličju bosta voditelja serije Žiga Brdnik in Miha Horvat zamenjala vlogi in se spremenila v intervjuvanca. O knjigi, sogovornicah in Mobilnem Udarniku ju bo spraševala Ivana Vogrinc Vidali, študentka režije na AGRFT in moderatorka naslednje sezone pogovorne serije EkstremnoSlovensko 2, ki se od letošnjega aprila osredotoča na mlade in neuveljavljene slovenske filmske ustvarjalce. Na dogodku si boste lahko zagotovili tudi svoj izvod knjižice.

Serijo pogovorov in izdajo knjige so omogočili ter podprli: Društvo za razvoj filmske kulture, Maribor, Fundacija Sonda, Mestna občina Maribor, Ministrstvo za kulturo RS in Srđan Trifunović; s svojimi prostori pa interdisciplinarni umetniški laboratorij GT22, Pokrajinski muzej Maribor, Prva gimnazija Maribor, Narodni dom Maribor, turistična agencija Galileo, Centralna postaja Maribor, zadruga Piramida, Miha Horvat in Urša Menart. Hvala vsem.

V sodelovanju z Društvom filmskih kritikov FIPRESCI. Avtor naslovne fotografije je Marko Golnar.

Dogodek si lahko ogledate tudi v živo:

***
FB dogodek