Festival migrantskega filma | Delavnica na temo diskriminacije LGBTI oseb

18.06.2019 | 16:30

Zemlja je okrogla, zato da se nihče ne more skriti v kot.
Kar pa nam ne preprečuje, da ljudi vseeno ne bi potiskale_i vanje.
Večina ljudi, tudi tistih, ki se profesionalno ukvarjajo z nudenjem (podpornih) storitev različnim družbenim skupinam in osebam, ne pozna specifičnih potreb lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih in interspolnih oseb (LGBTI-oseb), kaj šele potrebe LGBTI-oseb, ki zaprosijo za mednarodno zaščito.

Osebe, ki so preganjane zaradi svoje nenormativne spolne usmerjenosti, spolne identitete, spolnega izraza in/ali spolnih značilnosti, pogosto doživljajo različne oblike nasilja in diskriminacije tudi na poti v varnejše države ali dele držav, pri podaji in obravnavi prošnje za mednarodno zaščito, pri nastanitvi v azilni dom ali druge sorodne institucije, dostopu do zdravstvene oskrbe …
Čeprav varnejše države, predvsem v Evropi, skušajo zagotavljati vsaj minimalno spoštovanje človekovih pravic LGBTI-oseb, se Evropejke_ci ne moremo trepljati po ramenih, saj vedno bolj zapiramo meje pred ljudmi, ki bežijo zaradi nevzdržnih razmer doma. Med njimi so tudi homofobija, bifobija, transfobija …, ki so v večini držav globalnega juga ostanki kolonializma.

Z Evo Gračanin, ki pri Legebitra pokriva tudi področje migracij LGBTI-oseb, se bomo pogovarjale_i o specifičnih potrebah LGBTI-oseb, ki so prisiljene iskati zatočišče v drugih državah; zakonodaji, ki zagotavlja oz. naj bi zagotavljala zaščito pred diskriminacijo in nasiljem ter o vlogi in delu nevladnih organizacij na tem področju.
Kot uvod v delavnico si bomo ogledali dva kratka filma iz letošnjega izbora za 10. Festival migrantskega filma.

Udeležba na delavnici je brezplačna, prijave sprejemamo preko spletnega obrazca – najdete ga na zgornji povezavi ‘Vstopnice’.

 

FB dogodek