Kinodvorana | Little Forest/Mali gozd – projekcija filma

12.05.2019 | 20:00

Little Forest/Mali gozd
Yim Soon-rye, Južna Koreja, 2018, 103′, angleški podnapisi
Filmski večer
Nedelja, 12. maj, ob 20.00 @ Pritličje

»Majhen film brez negativcev, brez napetosti in brez pravega konflikta.« – Korea Herald

V kongliščini, korejski različici angleščine, ima beseda »healing« prav poseben pomen – označuje namreč ponotranjeno sproščanje stresa, ki ga prinaša moderno življenje v velikih mestih. Mali Gozd (Liteul poreseuteu/리틀 포레스트, 2018, Yim Soon-rye) je film, ki besedo »healing« prevede v filmski jezik. Korejska adaptacija japonske mange z zgodbo, ki odzvanja problematiko mladih po vsem svetu, v umirjene podobe preprostega podeželskega življenja ujame esenco korejske kulture, obenem pa predstavlja šolski primer uspešne južnokorejske filmske produkcije.
V filmu spremljamo zgodbo Hye Won (Kim Tae-ri, v Sloveniji znana predvsem po eni od glavnih vlog v filmu Služkinja/The Handmaiden), ki se po neperspektivnem življenju v velikem mestu vrne nazaj v svoj rojstni kraj na korejskem podeželju. V slikoviti vasici, kjer sama vzgaja in pripravlja svojo hrano, jo spremljamo eno leto, skozi značilne barve in vonjave štirih letnih časov. Film s svojim gurmanskim pristopom zvrta globoko luknjo v želodce gledalcev, istočasno pa napolni elementarne predele človeške duše, za katere še vedeli nismo, da so bili sestradani.
Pod film se podpisuje Yim Soon-rye, ena najbolj prominentnih režiserk korejskega novega vala. S filmom Mali Gozd je dokazala, da za odličen izdelek, ki gledalca drži v napetosti, niso nujno potrebne tragedije, konflikti ali veliko akcije, pač pa predvsem ravnovesje. Yim pretanjeno, na trenutke igrivo, ter z neposredno iskrenostjo naslika slog življenja, ki je bilo nekoč norma, danes pa predstavlja alternativo nevzdržnemu tempu sodobnega časa.
Projekciji sledi degustacija korejskih dobrot.

Vabljeni!

***
FB dogodek