Lifta: the Last Stand & The Architecture of Violence

30.11.2016 | 18:00

V okviru letošnje Kulturne ambasade Palestine si bomo v Pritličju ogledali dva dokumentarna filma, povezana z arhitekturnim čiščenjem palestinskega ozemlja.

»LIFTA: THE LAST STAND« (18′, Antoine Raffoul)

Lifta je živi primer antične pokrajine in avtohtone arhitekture, ki je stoletja prevladovala v Palestini; gradbeniška tradicija kamna, ki se nežno prilega v okolje. Razvaline vasi predstavljajo zadnji zgodovinski primer načina življenja in gradbene tradicije te dežele. Lifta, danes mesto duhov, pozabljeno v času, predstavlja simbol uničenja palestinskih vasi, simbol palestinske Nakbe (katastrofe) leta 1948.

Antoine Raffoul je bil rojen v Nazaretu, a je po nastanku Izraela odraščal v Libanonu. Leta 1963 je diplomiral iz arhitekture na univerzi v Illinoisu, ZDA. Od leta 1971 živi in dela v Londonu in je član the Royal Institute of British Architects. Od leta 2006 je nosilec kampanje, ki se zavzema za ohranjanje Lifte.

»THE ARCHITECTURE OF VIOLENCE« (25′, Ana Naomi de Sousa)

Dokumentarni film, narejen za televizijo Aljazeera, prikazuje pomen arhitekture kot enega osrednjih stebrov izraelske okupacije Palestine. Izraelci in Palestinci pojasnjujejo, kako je živeti v pokrajini, kjer je vse, od zidov, cest, teras do kanalizacije in naselij oblikovano tako, da zagotavlja ločitev dveh skupinosti, hkrati pa nad njima ohranja nadzor.

***
Kulturna ambasada Palestine skuša širiti prostore razumevanja in pripoveduje zgodbo o Palestini in Palestincih, o deželi, v kateri svoboda ni nekaj samoumevnega. O deželi oljk in pomaranč z bogato kulturno-zgodovinsko dediščino, v kateri pa so ljudje prisiljeni
živeti za zidovi in v izgnanstvu in od katerih ima 5 milijonov ljudi status begunca.

FB DOGODEK