Kvartir | Duševno zdravje biseksualnih oseb

16.09.2019

Biseksualnih oseb se v naši družbi vztrajno drži predstava, da smo nekje vmes – na pol hetero in na pol homo, vohunke, ki se lahko po želji gibamo kjerkoli, hodimo s komerkoli in se spretno izognemo diskriminaciji.

Vendar pa je bila letos izvedena prva raziskava biseksualnega duševnega zdravja v Sloveniji, ki je potrdila ugotovitve iz tujine: biseksualne osebe se spopadamo z depresijo, anksioznostjo, samopoškodovanjem, mislimi na samomor in drugimi motnjami v duševnem zdravju bistveno pogosteje kot homo- in heteroseksualne populacije. Veliko bolj verjetno se torej zdi, da ne drži, da se biseksualne osebe lahko enostavno izognemo diskriminaciji in da smo dobrodošle povsod, ampak da prav nasptorno nikamor ne spadamo popolnoma in da nas to sili v stiske in skrivanje.

Avtor raziskave Andrej Poglajen bo na okrogli mizi predstavil njene izsledke, potem pa bomo s socialno delavko Matejo Vilfan in raziskovalko Nino Perger poskušal⋮e najti odgovore na vprašanja, zakaj smo biseksual⋮ke tako ranljiva populacija, s katerimi edinstvenimi faktorji tveganja se spopadamo in kje lahko iščemo rešitve. Pogovor bo vodila Ada Černoša.

🌈 Dogodek poteka v sklopu tedna biseksualnosti 2019. Vabljen⋮e, da se nam pridružite tudi na ostalih dogodkih:
Trans srečanje: Biseksualnost in Biseksualna zabava.